Ajunul Bobotezei la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

5 Ianuarie 2019

Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, la care a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, care a oficiat sfințirea cea Mare a Apei. Apoi, conform tradiției locului, obștea călugărilor și călugărițelor de la catedrală s-a îndreptat spre reședința arhiepiscopală, unde au vizitat pe Părintele Arhiepiscop Ioachim, intonând troparul Bobotezei.

 

Sâmbătă, 5 ianuarie 2019, la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, a fost săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Imediat după oficierea slujbei euharistice s-a săvârșit sfințirea cea Mare a Apei, numită în popor Agheasma Mare, la care a fost prezent și Părintele Arhiepiscop Ioachim.

Alături de soborul preoților și al diaconilor slujitori la Catedrala arhiepiscopală din Roman s-au aflat credincioși doritori de a fi binecuvântați prin stropirea cu apă sfințiță, spre „sănătatea sufletească și trupească”.

Apoi, conform tradiției locului, soborul slujitorilor purtând icoana Teofaniei și Aghiasma cea Mare s-a îndreptat spre reședința arhiepiscopală, unde dimpreună cu obștea călugărilor și călugărițelor, au vizitat pe Părintele Arhiepiscop Ioachim, intonând în cor troparul Bobotezei și alte cântări specifice acestei perioade a anului.

Aici, Ierarhul a binecuvântat creștetul fiecăruia dintre cei prezenți, monahi și monahii. Cu această ocazie au fost binecuvântate cu Agheasmă Mare reşedinţa arhiepiscopală şi celelalte clădiri din incinta Centrului Eparhial.

       Slujba Agheasmei Mari se săvârșește atât în ajunul Bobotezei, când se sfințește apa cu care preoții binecuvintează apoi casele credincioșilor, cât și în înseși ziua Bobotezei, când credincioșii o iau la casele lor.

Aceasta se păstrează la loc de cinste, în vase curate și se poate consuma pe nemâncate, începând cu ziua de Bobotează și până la Odovania Praznicului, în ziua de 14 ianuarie.

(Pr. Daniel Marari)

 

 

 

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachm, Ajun Bobotează, 5 ianuarie, 2019