Admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” Iași - Specializarea Teologie Ortodoxă ASISTENȚĂ SOCIALĂ

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, tinerii angajați în viața comunităților ecleziale, sunt invitați să opteze pentru a urma studiile de licență ale specializării Teologie Ortodoxă Asistență Socială (TOAS) din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Asistența socială este născută în Biserica lui Hristos prin cuvintele Mântuitorului: „Nu trebuie să se ducă; dați-le voi să mănânce” (Matei 14,16) și prin opera filantropică instaurată de Domnul Hristos în lucrarea Sa directă de vindecare, alinare și purtare de grijă față de toate categoriile sociale aflate în situații de risc.

În tendița evidentă de secularizare a lucrării sociale din comunitățile ecleziale, Facultatea de Teologie Ortodoxă de la Iași, vine cu propunerea unei forme de învățământ superior care să pregătească viitorii teologi asistenți sociali. Absolvenții acestei duble specializări vor fi pregătiți să se implice atât în plan spiritual, cât și social, în lucrarea misionar - pastorală și social - filantropică a parohiilor și ONG-urilor eparhiilor. Dacă la nivel național, în Patriarhia Română funcționeză peste 800 de servicii și instituții de caritate, este dovada certă că Biserica Ortodoxă Română și-a asumat o mare misiune, aceea de a purta de grijă nu numai nevoilor spirituale ale credincioșilor prin opera sfințitoare ( fiind lucrarea esențială a Bisericii), cât și celor materiale, medicale, sociale și educaționale. În rapoartele anuale de activitate ale Patriarhiei Române, vedem de la an la an o creștere evidentă a interesului clericilor și membrilor comunităților ecleziale de a oferi sprijin copiilor, tinerilor, familiiliei tradiționale și vârstnicilor, indiferent de condiția socio-profesională sau etnică a credincioșilor din parohie.

Deorece foarte multe organizații inființate de eparhii și unități de cult au devenit furnizori de servicii sociale și au licențiat cel puțin un serviciu social, asistenții sociali sunt cei fără de care aceste instituții nu pot exista, această categorie profesională fiind sine-qua-non funcționării serviciului social, medical sau educațional.

Drept urmare, parohiile sau ONG-urile eparhiei intersate să investească în viitorul social - filantropic al instituției, pot oferi alternativa educațională tinerilor care doresc în continuare să fie aproape de proiectele sociale, medicale și educaționale ale comunităților ecleziale. Aceste studii de licență cu dublă specializare pot fi șansa multor tineri de a-și identifica vocația de a sluji Bisericii lui Hristos, contribuind la opera social - filnatropică a parohiei sau ONG-ului eparhial. ( Pr. Lect. Dr. Ilarion Mâță - Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”  Iași - Specializarea Teologie Ortodoxă Asistență Socială)