Sectorul cultural

Consilier eparhial P.C. Pr. Valentin BĂLTOI

tel. 0786131821

Email: cultural.arb@gmail.com

Inspector eparhial - Redactor-şef al Editurii Filocalia Mioara IGNAT

Mobil: 0728.880.513
E-mail: cronica.romanului@gmail.com

Inspector eparhial - Departament mass-media bisericească -
Inspector eparhial - Relații cu mass-media
Inspector eparhial - Biroul de catehizare și activități cu tineretul P.C. Pr. Daniel Ionel MARARI

telefon: 0786 015 812

e-mail: arbcatehizare@gmail.com

A XII-a ediție a Congresului Național „Hristos Împărtăşit Copiilor”

20 Septembrie 2019

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentată de preotul Daniel-Ionel Marari, inspector pentru catehizare și tineret din cadrul sectorului Cultural al Administrației Eparhiale. Alături de el a fost prezent  și părintele Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie din partea Inspectoratului Școlar Județean Bacău.

În cele trei zile s-a avut în vedere analizarea rezultatelor programului Hristos Împărtăşit Copiilor şi totodată stabilirea unor priorităţi şi a anumitor strategii pentru a răspunde cerinţelor şi problemelor contemporane.

La Roman a avut loc etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Hristos: sufletul satului meu”

21 Aprilie 2019

Concursul Național Catehetic: „Hristos: sufletul satului meu", înscris în calendarul activităților dedicate "Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)" s-a adresat copiilor, preoților și profesorilor de religie, fiind o împărtășire a bucuriei vieții în Hristos, a tradiției, a portului popular; scopul acestuia fiind cel de a cultiva participanților dragostea față de Biserică și de a-i educa în sensul respectării valorilor tradiționale.

ITO 2019 la Craiova în 5-8 septembrie

19 Martie 2019

„Cu toţii suntem un Potir! Credinţă, nădejde şi dragoste” este motto-ul sub care se vor întâlni la Craiova mii de tineri ortodocși din toată lumea.

„Pregătirile pentru acest important eveniment sunt în plină desfăşurare. Responsabilităţile s-au împărţit pe departamente de lucru, fiecare etapă fiind atent supervizată de IPS Părinte Mitropolit Irineu”, informează Echipa ITO 2019.

Întâlnirea Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la Roman

21 Ianuarie 2019

Ședința a debutat cu un cuvânt din partea Înaltpreasfinției Sale, care a reliefat rolul important pe care membrii Consiliului eparhial îl au în viața Bisericii și implicit în societatea românească aflată în continuă schimbare.

 Apoi, a luat cuvântul părintele consilier administrativ Alexandru Zamfir care a făcut o succintă introducere a întrunirii ședinței Consiliului eparhial.

Ajunul Crăciunului la Centrul Eparhial și la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

24 Decembrie 2018

Ajunul Crăciunului a fost un prilej de binecuvântare și har peste urbea mușatină prin oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală din Roman ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Astfel, slujba bucuriei din ziua Ajunului Crăciunului a fost împlinită de prezența Părintelui Arhiepiscop Ioachim, care a binecuvântat pe credincioșii prezenți.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) se va desfășura la Iași

9 August 2018

Întrunirea va fi organizată de Arhiepiscopia Iașilor în parteneriat cu ASCOR și ATOR Iași. Programul va cuprinde numeroase manifestări culturale precum vizitarea Traseului Marii Uniri, artistice (concert public de muzică folk și de muzică populară) şi educative (conferințe, dezbateri, prezentări tematice diverse). În a doua zi a evenimentului actorul Dan Puric va susţine o conferinţă în Grădina Palas, începând cu ora 18:00.

Patriarhul României i-a premiat pe câştigătorii concursului „Unirea: libertate şi unitate”

22 Mai 2018

Festivitatea de premiere a avut loc imediat după Sfânta Liturghie, în altarul de vară al Catedralei Patriarhale. La nivel național a fost premiată echipa şi proiectul care a obținut Premiul I pe judeţ. Concursul a avut trei secţiuni: literară, artistică şi multimedia. Fiecare echipă înscrisă în concurs a alcătuit un proiect cultural-artistic cu tematica anului omagial. Echipele au fost alcătuite din copiii din grupa de cateheză, preotul îndrumător, profesorul de religie sau de altă disciplină.

„Unirea: libertate şi unitate”

O nouă promoție la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman

22 Mai 2018

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost astăzi, 22 mai, gazdă pentru cea de-a XXIV-a promoție a tinerilor absolvenți ai secției de Teologie Ortodoxă de la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman. Aceștia au luat parte la Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de soborul de preoți profesori ai instituției de învățământ, iar la final Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a rostit un cuvânt de învățătură, felicitând și încurajând noua generație să fie pe mai departe promotoare și susținătoare a valorilor spirituale și culturale românești.

La Roman au debutat zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu, ediția a XVIII-a

13 Mai 2018

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în contextul pomenirii vrednicului ierarh Melchisedec Ștefănescu, la serbarea celei de-a XVIII-a ediții a Zilelor ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” a adunat în cadrul Sfintei Liturghii ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un impresionant sobor de preoți și mulțime de credincioși ce au dorit să aducă un pios  omagiu fostului ierarh de la Roman, care a marcat istoria timpului său.

Programul manifestărilor Zilele „Episcop Melchisedec Ștefănescu”, ediția a XVIII-a

12 Mai 2018

Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Fundația „Episcop Melchisedec”,  Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”.

Această ediție a manifestărilor va cuprinde slujbe religioase, comunicări științifice, concursuri corale dedicate marelui ierarh Melchisedec Ștefănescu, fiind așteptați să participe oameni de cultură, iubitori ai marilor personalități ecleziastice romașcane ctitori de cultură, profesori și elevi.

Liturghie la paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași

25 Aprilie 2018

Miercuri, 25 aprilie 2018, la paraclisul Facultății de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântului Grigorie Teologul, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei o delegație de la Roman, formată din preoți și diaconi a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru studenții care urmează cursurile acestei prestigioase instituții de învățământ din capitala Moldovei.

Pagini