31 Mai - Ziua Armei de geniu, serbată în Parohia Horia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părintelui Arhiepiscop Ioachim, cu ocazia zilei de 31 Mai, Ziua Armei de Geniu, în biserica al cărei hram este "Pogorârea Sfântului Duh", din localitatea Horia, a fost săvârșită o slujbă de pomenire a părintelui acestei structuri a Armatei Romane, dar și a ctitorului bisericii, Panait Donici.

În curtea bisericii din Valea Ursului își doarme somnul de veci, de acum 109 ani, unul dintre primii ingineri români din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, boierul Panaite Donici. El, împreună cu alt boier, Dimitrie Drăghici (care are mormântul alături), a deținut două dintre satele comunei Valea Ursului, Giurgeni și Valea Ursului.

Panaite Donici (1825- 13 iulie 1905) a studiat la Academia Mihăileană din Iași și s-a specializat la Paris, la Facultatea Tehnică. A fost inginer, deputat, ministru al agriculturii, comerțului și lucrărilor publice și comandantul primului batalion de geniu (1859-1868) sub domnitorul Carol I și unul dintre principalii donatori ai Spitalului “Drăghici” din Vaslui. A ocupat funcția de ministru al Lucrărilor Publice în urma demisiei lui Dumitru Brătianu, la 13 noiembrie 1867.

Chiar de la preluarea ministerului, a oferit burse pentru pregătirea a zece tineri în domeniul lucrărilor publice la “Școala de poduri, șosele și mine”. De numele lui Panaite Donici se leagă și ridicarea bisericii cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh” (1888-1896) din localitatea Horia, a clădirii Liceului “Ion Ionescu de la Brad”, construirea căii ferate Roman-Iași și a podurilor de la Giurgeni și Horia, Roman.

De la Panaite Donici ne-au rămas scrierile: “Calendarul Bisericii din Răsărit în stil vechi și în stil nou” (Craiova, 1898); “Cuvântul defunctului Panaite Donici la sfințirea bisericii făcută de el în comuna Elisabeta, județul Roman (Roman, 1905); “Orientalischer Kirchencalender alten und nemen Stils” (București, 1903); “Resume du Calendrier de l’eglise d’Orient en Viene et en nouveau style (Iași, 1899, „Etude sur la concordance des epactes aveac le ciel”(Iași, 1900). În semn de prețuire pentru Panait Donici, autoritățile locale de la Roman au denumit o stradă din oraș după numele omului politic.

Marți, 31 mai, Ziua Armei de Geniu, în biserica din localitatea Horia, părintele protopop Dragoș Munteanu, alături de preoții slujitori la acest altar și în prezența autorităților locale și a cadrelor militare, a săvârșit o slujbă de pomenire a ctitorului comemorat. La final au fost rostite alocuțiuni care au așezat în lumină activitatea și personalitatea ministrului Panaite Donici precum și legăturile sale cu zona Romanului.

(Pr. Dragoș Munteanu)