Ziua Internațională a Teatrului și Comemorarea românilor care au făcut posibilă Marea Unire

Ziua Internațională a Teatrului, 27 martie, a fost marcată de către copiii Centrului de zi „Sf. Dionisie Exiguul – Hârja” din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezentată de Pr. Ilarion Mâță, printr-o mică seară de lectură la lumina lumânărilor, nu înainte de a fi introduși în atmosfera de teatru prin câteva imagini legate de evoluția teatrului de la începuturi și până în prezent, amintind totodată și de Ziua Internațională a Teatrului pentru copii și tineret, sărbătorită la data de 20 martie.

Copiii au dat glas câtorva piese de I. L. Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Antoine de Saint Exupery, dar de data aceasta a fost diferit decât în trecut, când bunica povestea, iar copiii ascultau. De data aceasta, copiii au citit bătrânilor din cadrul Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice, totul transformându-se într-o atmosferă de liniște și imaginație. Această activitate a fost binevenită și a avut rolul de a îndemna tinerii spre lectură, spre liniște, meditație, spre creație după modelul înaintașilor lor și rolul de a alunga plictiseala și grijile bătrânilor noștri.
Ziua s-a încheiat cu vizita unui numeros grup de tineri, care au trecut pragul Centrului rezidențial împreună cu Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, cu ocazia Proiectului Internațional Centenarul Marii Uniri (1918-2018) „Români au fost... Români sunt încă!”, care s-a desfășurat în perioada 25-27 martie 2018 și la Onești cu susținerea Primăriei Municipiului Onești și a Protoieriei Onești. Tinerii l-au întâlnit pe veteranul de război, rezidentul centrului Rogoza Neculai, în vârstă de 94 de ani, care le-a împărtășit experiențele sale sub formă de povestiri și poezii. Apoi au mers cu toții în sala de mese a centrului, unde au servit cina și au organizat un colocviu de impresii.
Aceste activități au însemnătate deosebită atât pentru tineri, cât și pentru bătrânii noștri, reușind să creeze legături intergeneraționale cu impact benefic pentru viitorul țării noastre și al întregii lumi.

Liliana Pânzaru, psiholog