Ziua Iei serbată în parohia Asău din Protopopiatul Moinești

26 Iunie 2017

Cu binecuvântarea  Înaltpreasfințitului Ioachim, la recomandarea PC preot Costel Mareș, propopop al protoieriei Moinești și sub frumoasa coordonare a părintelui Paraschiv Banciu lăcașul de cult cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din localitatea Asău a îmbrăcat în ziua de 24 iunie 2017, straie de sărbătoare.

Parohia Asău din protopopaitul Moinești a serbat „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” într-un mod cu totul solemn prin oficierea Sfintei Liturghii la care majoritatea credincioșilor au participat îmbrăcați în straie tradiționale, această zi fiind dedicată și serbării Zilei universale a Iei românești.

Părintele paroh Paraschiv Banciu la finalul slujbei a amintit creștinilor prezenți despre faptul că această zi este dedicată Iei tradiționale românești explicând elemente de folclor, etnogeneză și port popular.

„Simbol al identității și creativității spațiului românesc-cămașa tradițională românească este încărcată de istorie, presărată de lacrimile și migala bunicilor și străbunicelor fiecăruia dintre noi”-spunea cu emoție în glas părintele paroh.

Pentru  a da strălucire acestei sfinte sărbatori și mai ales bisericii (actualmente aflată în fază de reparație) creștini, creștine și un grup de  copii-prieteni ai bisericii- au îmbrăcat cu mare cinste costumul tradițional.

                   ,,Din vremi demult trecute

                      Suntem un neam de frunte,

                      Stăpâni pe-a noastră țară

                     Noi n-am călcat hotară!

                     Acasă-i ROMANIA, acasă-i tricolorul,

                     Suntem una cu țara,că noi suntem poporul.

                     Acasă este glia, pădurea și izvorul

                     E doina și vioara,eroi ce-și află somnul!”

Aceste versuri cântate de glasurile de copii minunați au răsunat în biserică făcând să tresară inimile celor care îi ascultau. La final, copii au primit iconițe și daruri ca semn al încurajării și speranței.

Citește mai multe articole despre: Protopopiatul Moinesti, Ziua Iei, Parohia Asău, Pr. Banciu Paraschiv