Zilele catedralei istorice a „Sfântului Ierarh Nicolae" din orașul Bacău

Un sobor de preoți băcăuani, alături de credincioși ai Parohiei „Sfântul Nicolae” din orașul Bacău, au participat la slujbei Vecerniei oficiată în seara zilei de miercuri, 05 decembrie 2018, sub protia părintelui paroh Costică Busuioc, care este și protopop al Protoieriei Bacău. Alături de ei au fost prezenți și alți preoţi invitaţi şi credincioși ai acestei parohii băcăuane cu o istorie de peste 150 de ani, au trăit bucuria debutului zilelor duhovniceşti cu prilejul hramului.

Miercuri, 5 decembrie 2018, la ceas de seară parohia băcăuană ce poartă ca ocrotitor pe Sfântul Nicolae a îmbrăcat deja haine de sărbătoare fiind oficiată slujba Vecerniei în cinstea marelui ierarh din Mira Lichiei de către părintele paroh Costică Busuioc împreună cu un sobor de preoți băcăuani.

Părintele paroh Costică Busuioc, împreună cu părinții slujitori ai acestei catedrale istorice, Ciprian Olteanu și Eduard Cozma, au primit vizita altor preoţi, slujind împreună Vecernia unită cu Litia.

Păstrând tradiţia anilor precedenţi, seara s-a încheiat cu un concert de colinde susţinut de Corala „Episcop Melchisedec” a Protopopiatului Bacău, vestind Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos. Concertul tradiţional de colinde, sub genericul „Am plecat să colindăm”, a fost primul recital din acest an, urmând a fi susţinute şi altele în diferite biserici, instituţii, școli și colegii băcăuane.

Joi, 06 decembrie 2018, în ziua de prăznuire a Sf. Ierarh Nicolae, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi şi un arhidiacon, care au slujit sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ al Eparhiei Romanului și Bacăului, transmiţând cu acest prilej arhiereştile binecuvântări venite din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

...

Biserica ortodoxă „Sf. Nicolae” din Bacău a fost ridicată între anii 1848-1850, prin subscripție publică, cu stăruințele căminarului Cristea și ale protopopului Ioan Enache Petrovici, fiind târnosită de către episcopul Veniamin Roset. A primit titlul de „catedrală” deoarece, timp de peste 150 de ani, a fost biserica principală a orașului. În anul 1871, i s-a adăugat paraclisul aflat în dreapta bisericii, fiind o ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli și având hramul Sfinții Mina, Pantelimon și Haralambie. De această biserică este legată o bună parte a activității pastorale a vrednicului de pomenire episcop al Hușilor, Ioachim Mareș, cel care a restaurat-o în anul 1976, când o mare parte a ei a fost arsă ca urmare a unui incendiu. Piațeta din fața catedralei a fost scena multor evenimente istorice, începând cu citirea proclamației Unirii de la 1859 de către poetul Vasile Alecsandri.

(Pr. Daniel Marari)