Unirea Principatelor Române serbată de elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman

Elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” Roman s-au implicat, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, într-o serie de acțiuni cu caracter anamnetic, legate de evenimentul de la 24 ianuarie 1859, unirea Principatelor Române.

Astfel, la Muzeul de Istorie Roman, în ajunul sărbătoririi unirii, o parte dintre elevii seminariști s-au implicat în simpozionul ”1859 Unirea Principatelor Române”, susținând sceneta istorică Să ne amintim de 24 ianuarie 1859, pregătiți cu multă acrivie de către prof. Gabriela Tizu și prof. pr. Bogdan Ciobanu, cadre didactice ale liceului teologic romașcan. Asistența a apreciat acuratețea prezentării faptelor istorice ilustrate prin artă melpomeniană (muza tragediei în mitologia greacă), precum și pasiunea tinerilor actori, în acest exercițiu educativ ce probează intensitatea instruirii conștiinței naționale în cadrul liceelor seminariale.

Tot marți, 23 ianuarie, a avut loc la Biblioteca Municipală ”George Radu Melidon” Roman, în prezența autorităților locale ale municipiului Roman, manifestarea Hora prieteniei, la care elevii seminariști au participat, alături de elevi ai altor instituții de învățământ romașcane, coordonați de prof. pr. Eduard Cozma.

În ziua aniversării Micii Uniri, miercuri 24 ianuarie, elevii seminariști au participat la slujba comemorării artizanilor romașcani ai unirii, la Catedrala Arhiepiscopală, apoi s-au deplasat la Stejarul Unirii, reper romașcan de importanță, ce evocă marele eveniment evocat.

”Educarea cu acrivie conștiinței naționale a elevilor seminariști constituie o specificitate a învățământului teologic, din moment ce națiunea română trebuie privită ca o miniatură a împărăției cerurilor de către orice cetățean creștin. De aceea, ne bucurăm că Înaltpreasfințitul Ioachim a acordat binecuvântare pentru implicarea cu amploare în astfel de evenimente anamnetice, din moment ce apartenența la o  națiune constituie un dar divin, ilustrat atât de frumos în cărțile Scripturii, mai ales în cartea profetului Daniel, unde se precizează că fiecare națiune are un înger ocrotitor. Cinstindu-ne înaintașii făuritori de unire, aducem doxologie și ocrotitorului ceresc al poporului român”

(pr. Ionuț Amărinii)