Teologie Ortodoxă Asistență Socială Iași (TOAS) - Ortoxodie și Ortopraxie

Cu binecuvântarea Inaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, preoții și credincioșii de pe cuprinsul eparhie au oportunitatea să urmeze cursurile de licență ale Secției acreditate de Teologie Ortodoxă Asistență Socială (TOAS), din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași.

          Oferta educațională se adresează mai ales tinerilor de pe ce cuprinsul eparhiei Romanului și Bacăului, dar și altor persoane din comunitățile eclesiale ce vor să sprijine misiunea socială a parohiilor și ONG-urilor eparhiei. 

          În egală măsură, această ofertă educaționlă se adresează și preoților ce doresc să își acrediteze unitatea de cult sau un ONG, ca furnizor și să dezvolte servicii sociale licențiate în comunitatea pe care o păstoresc.

          Nu este întâmplător faptul că, unitățile de cult pot deveni furnizori de servicii sociale, acreditate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Pentru acest demers este nevoie ca preotul, în calitate de conducător al unității de cult, sau o persoană din comunitate, să dețină studii de licență în domeniul asistenței sociale.

          Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”  din Iași, o instituție academică cu un grad ridicat de expertiză în formarea intelectuală și duhovnicească a viitorilor clerici, dar și a altor misionari ai Bisericii Ortodoxe Române, prin inființarea Secției de Teologie Ortodoxă  Asistență Socială, își arată deschiderea pentru a răspunde exigențelor vremii și a nevoii de a oferi servicii sociale de calitate prin specialiști, asistenți sociali, tuturor persoanelor aflate în dificultate cu care comunitatea parohială se confruntă zi de zi. Gestionarea profesionistă a cazurilor cu implicații sociale survenite la nivel de parohie, reclamă și pregătirea corespunzătoare a unor persoane din comunitate.

          Deși asistența socială a fost generată la îndemnul Domnului Iisus Hristos (Matei 14, 16) și dezvoltată încă din Biserica primară prin actiuni filantropice organizate mai întâi spontan, apoi comunitar, în jurul apostolilor, Ortodoxia și Ortopraxia devin dezideratele creștinismului autentic.

(Pr. Ilarion Mâță)