Taina Sfântului Maslu la Metocul chiriarhal de la Valea Budului

9 Martie 2018

În seara zilei de vineri, 9 martie, la metocul chiriarhal de la Valea Budului din comuna Mărgineni au urcat băcăuani din parohiile „Precista”, „Sf. Treime” și „Sf. Cuv. Parascheva”, precum și pelerini din zona Văii Budului, care s-au rugat împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Solemnitatea slujbei a fost încununată de rugăciunile specifice acestei perioade pe care Chiriarhul le-a rostit la sfârșitul slujbei.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a evidențiat semnificația religioasă a zilei de 9 Martie când Biserica drept măritoare cinstește pe cei patruzeci de mucenici din Sevastia.
 

Astăzi am serbat pe cei patruzeci de mucenici, care ne amintesc de martiriul din Sevastia. Era vorba despre persecuția creștinilor din vremea lui Dioclețian care s-a extins în Asia Mică și în Orientul Mijlociu și în părțile Armeniei. Tinerii nu au renunțat la credința lor și după multiple chinuri i-au pus soldații într-un lac care îngheța peste noapte. Doar unul a apostaziat, iar ceilalți, la care s-a adăugat încă un martir, și-au dat duhul. Spre dimineață, pe cer au apărut patruzeci de cununi de sfinți, pentru faptul că cei patruzeci de tineri și-au dat sufletul în lacul înghețat.  

Părintele Arhiepiscop a amintit celor prezenți și despre trăirea timpului la prezent în perspectiva înveșnicirii sufletelor.

Noi oamenii trăim în lumea aceasta în multe lipsuri, supărări, necazuri și provocări. Tocmai de aceea trebuie să transfigurăm acest timp și să marcăm timpul nostru. Trebuie să ieșim din timpul acesta pământesc care este uneori o vale a plângerii și să intrăm în timpul lui Dumnezeu, adică în Veșnicie.
 

Totodată, Chiriarhul le-a mulțumit tuturor celor care au ales să se roage la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” în cea de-a treia vinere din Postul Mare, felicitând pe toate femeile prezente la slujbă cu prilejul zilei de 8 Martie.
La rândul său, preotul Constantin Tomozei, consilier eparhial a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și pentru rugăciunile citite, arătând încă o dată dragostea de Arhiereu și grija purtată clerului și credincioșilor.  (Pr. D.I.M)

 

Citește mai multe articole despre: IPS Ioachim, protopopiatul bacau, 9 martie, 2018