Tabără creștină pentru adolescenți, la Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

Ȋn perioada 17-23 iulie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, tineri de la Centrul de zi ”Sf. Dionisie Exiguul” din cadrul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja” și mai mulți adolescenți cu vârstele cuprinse între 14 -18 ani din cadrul Asociației ”Oastea Domnului” au participat la Tabăra de vară cu tema “Munca şi lenea”. 

Scopul taberei a fost acela de a trezi constiinţa adolescenţilor la o viaţă organizată, ȋnvăţandu-i să pună ȋn aplicare un plan de creştere sănătoasă atat pe plan trupesc, dar mai ales pe plan duhovnicesc, cu responsabilitate şi asumare. Pentru o mai bună înţelegere şi desfăşurare a programului, tema  taberei a fost împărţită ȋn 3 lecţii:

  1. Munca şi lenea cea trupească;
  2. Munca şi lenea cea duhovnicească;
  3. Cum scăpam de lene? (metode).  Modele demne de urmat (din Sf. Scriptură, viaţa ȋnaintaşilor şi din lumea contemporană).

Sub atenta ȋndrumare a Pr. Ilarion Mâță şi a Ierom. Pimen, cei 54 de adolescenţi prezenţi ȋn tabără au petrecut 6 zile minunate ȋncărcate de emoţie, bucurie, prietenie şi ȋnvăţătură sănătoasă.

Programul taberei a fost bine structurat, îmbinând ȋntr-un mod armonios timpul de studiu cu timpul de socializare.

Discuţiile zilnice pe grupe privitoare la tema şi atelierele de creaţie (pictură, lucru manual, poezie, cântare şi teatru) desfăşurate pe tot parcursul taberei ne-au arătat cât de darnic este Dumnezeu cu noi ȋnzestrându-ne cu toate darurile Lui.

Copiii au dat dovadă de atenţie şi seriozitate ȋn programul duhovnicesc, dar şi ȋndemânare prin rezultatele frumoase obţinute la ateliere:

- au compus şi au pus ȋn scenă o piesă de teatru cu tema taberei (atelierul de teatru);

- au organizat cor pe voci şi au recitat poezii creştine (atelierul de muzică şi poezie);

- au lucrat pe etamină, lumânări decorative, cub desfășurat cu picturi în acrilic şi colaj cu poze (atelierul de pictură şi lucru manual).

Timpul de socializare a fost presărat cu jocuri educative, drumeţii pe munte, jocuri ȋn echipă, foc de tabără şi mai ales jocul “ȋngeraşul” ȋn care fiecare copil avea grijă de cineva zilnic, ȋnvăţând astfel iubirea faţă de aproapele lăsată de Mantuitorul prin cuvintele: "Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți" (Mt. 22, 39).

Tabăra a fost ȋncununată de participarea copiilor ȋn fiecare dimineaţă la Sf. Liturghie săvârşită şi explicată pe înţelesul lor, iar la sfârşit fiind ȋmpărtăşiţi cu Trupul şi Sângele Domnului.

La despărţire s-a organizat o festivitate de premiere oferindu-se tuturor diplome şi cărţi pentru participare, dar şi câteva premii speciale oferite copiilor care s-au remarcat prin aportul şi munca lor la frumoasa desfăşurare a taberei.

Pe parcursul taberei, copiii au încântat bătrânii din așezământ aducând zâmbetul și bucuria în sufletul lor.

(Neagu Daniela - instructor tabere creștine)