„Suflet de copil – în slovă de culoare’’

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, câteva eleve de la Şcoala Gimnazială „Emil Racoviţă”, Oneşti, îndrumate de doamna profesoară de religie Coşa Elena Daniela, s-au implicat în proiectul educaţional „SUFLET DE COPIL –ÎN SLOVĂ ŞI CULOARE”, ce va participa la Concursul Național de Creație „Icoana și Școala mărturisirii”, al Patriarhiei Române.

Fiind Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti, era firesc ca una dintre activităţile propuse în cadrul acestui proiect să aibă ca temă, învăţătura ortodoxă despre icoane. Elevii din şcolile oneștene, și nu numai, învaţă în cadrul orelor de religie că cinstirea icoanelor ocupă un loc foarte important în învăţătura ortodoxă, deoarece ele reprezintă însuşi mesajul biblic.
Astfel, în cadrul activităţii din 06 martie 2017, „Bucuria icoanei, bucuria copiilor’’, un grup de eleve de la Școala Generală „Emil Racoviță”, alături de doamna profesoară de religie Coşa Elena Daniela şi de pr. Aramă Gheorghe, au vizitat Biserica Parohiei Crucea de Piatră. Aici au luat contact direct cu o echipă de pictori autorizați coordonați de domnul Hulaşu Marian.
Elevele au fost familiarizate cu noţiunile despre pictura bisericească (frescă şi pictură în ulei), pentru a deprinde noţiunile de bază, tehnicile picturale folosite în arta bizantină. Sub îndrumarea domnului
pictor, ele au aplicat pe pereții bisericii ceea ce au învăţat, simțind pentru câteva clipe bucuria pe care un iconar o încearcă atunci când, prin culoare, deschide bolta bisericii ca o poartă către cer. Informaţiile primite cu această ocazie se vor finaliza, în cadrul unităţii de învăţământ, cu lucrări practice şi anume pictarea de icoane.
„În timp ce în cadrul orelor de religie, doamna profesoară ne povesteşte despre viaţa sfinţilor, de multe ori, gândul meu zboară, asemenea unui fulg, către Dumnezeu. De aceea, azi, am avut ocazia să simt că am ajuns în lumea minunată a Împărăţiei lui Dumnezeu. În timp ce domnul pictor ne explica semnificaţiile picturilor, sufletul meu s-a simţit mai aproape de îngeri şi sfinţi. A fost o întâlnire emoţionantă şi am fost fericită să descifrez multe din tainele picturii bisericeşti, ce mă vor ajuta să îmi exprim credinţa, prin pictarea de icoane’’ (Iulia Merluşcă, elevă în clasa a VII-a).