Spiritualitate și cultură românească în Duminica Ortodoxiei la Roman

Elevii Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” și tinerii romașcani au fost promotorii și principalii beneficiari ai evenimentului religios-cultural inedit organizat astăzi, 25 februarie, în Duminica Ortodoxiei, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” și la instituția de învățământ care poartă numele marelui ierarh al Bisericii noastre.

Debutul manifestărilor a avut loc la orele 16.00, în Sala de Festivități a Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec”, unde s-a derulat, cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, proiectul cultural-educațional ”Centenarul Marii Uniri în Ortodoxia românească”, la care au participat tineri din școlile și liceele din municipiul Roman. Aici au fost derulate filmulețele de promovare a Centenarului realizate de echipele de elevi de la unitățile de învățământ participante, însoțite de câte o scurtă prezentare a activității realizată de către fiecare profesor coordonator. ”În perioada 14-22 februarie, elevii școlilor romașcane participante, coordonați fiind de către profesorii de Religie, Desen și Istorie, au realizat un flash-mob cu tema ”Centenarul Marii Uniri”. Clipurile video au fost transmise în data de 23 februarie către Protopopiatul Roman, fiind încărcate pe pagina oficială de facebook a instituției. Aprecierile primite din partea celor care le-au vizionat ne-au ajutat să facem o departajare în vederea premierii acestora”, a explicat părintele protopop Dragoș Munteanui. Flash-mobul câștigător a aparținut Liceului Tehnologic ”Vasile Sav”, urmat de Colegiul Tehnic ”Petru Poni” și Școala Generală ”Mihai Eminescu”.

 Profesorii și tinerii, purtând icoane în mâini, s-au deplasat apoi la Catedrala Arhiepiscopală, unde manifestarea din această primă duminică din Postul Mare a continuat cu premierea echipelor câștigătoare ale activității dedicate Centenarului Marii Uniri, precum și a celor 31 de elevi de la Colegiul Național ”Roman Vodă” și Liceul cu Program Sportiv care au realizat un album ”Și dacă…univers eminescian în gânduri și culoare”, un prinos de recunoștință adus marelui poet național Mihai Eminescu. ”Premierea lor în această zi închinată cinstirii icoanelor se datorează faptului că Biserica a sprijinit întotdeauna actul cultural și a încurajat pe tineri să promoveze tezaurul pe care înaintașii l-au lăsat moștenire spiritualității și culturii române”, a spus părintele Valentin Băltoi, consilier cultural.

 Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a binecuvântat icoanele și pe copiii care au luat parte la aceste evenimente, iar profesorilor implicați în proiecte le-a oferit diplome de excelență ”pentru dragostea și atașamentul pe care le manifestă în promovarea valorilor spirituale, tradiționale și culturale ale Bisericii și neamului românesc”. Totodată, ierarhul a adresat și un cuvânt de învățătură despre cinstirea sfintelor icoane, felicitându-i pe toți cei care s-au implicat alături de Protopopiatul Roman. ” Mulțumim tuturor celor care împreună cu preotul protopop de Roman au organizat acest eveniment, preoți, profesori și elevi, și îi felicităm pe toți. Să vă binecuvânteze Dumnezeu și să trimită prin rugăciunile sfinților neamului, harul Său, liniștea și pacea în inimile și familiile dumneavoastră”, a spus ierarhul.

Duminica Ortodoxiei la Catedrala Arhiepiscopală din Roman s-a încheiat cu tradiționala procesiune la care au participat alături de chiriarh, preoții romașcani coordonați de părintele protopop, dar și numeroși credincioși și tineri, cu toții purtând în mâini sfinte icoane. Evenimentele de astăzi au fost organizate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Protopopiatul Roman, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” și Fundația ”Episcop Melchisedec”.

(Pr. Constantin Gherasim)