Spectacol de excepție în cinstea mărturisitorilor din temnițele comuniste organizat de Parohia Ortodoxă Lazaret din Bacău

Sâmbătă, 16 decembrie, ora 18.00, la Sala Ateneu din Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Ortodoxă Lazaret din municipiul Bacău a organizat un spectacol intitulat „Candele nestinse”.

Realizat în parteneriat cu Fundația „Episcop Melchisedec” Filiala Bacău, Filarmonica „Mihail Jora” și Compania Teatrală „Zona” din București, acest spectacol a reprezentat pentru cei 440 de spectatori prezenți o pioasă omagiere a celor care au suferit temniță pentru mărturisirea dreptei credințe în timpul regimului comunist.

Aceste spectacol a reprezentat darul slujitorilor de la Parohia Ortodoxă Lazaret față de toți enoriașii sau persoanele care cu multă dragoste, noblețe sufletească și jertfă neobosită ne încurajează permanent, ne poartă în rugăciuni și ne susțin în tot ceea ce săvârșim spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea sufletelor.

Grupul psaltic „Filomelos” a deschis seara cu interpretarea creațiilor artistice care amintesc despre nașterea Domnului Hristos, regăsite pe ultimul album intitulat „Colinde”, care reunește compoziții muzicale de pe întreg cuprinsul țării. Acest album marchează totodată împlinirea a 10 ani de existență a acestui deosebit grup de tineri duhovnicești, condus de doamna preoteasă Paula Cautis, reușind ca prin interpretarea colindelor să facă din ascultătorii prezenți „martori în duh„ ai peșterii de la Betleem.

Piesa de teatru „Candele nestinse” a reprezentat punctul central al spectacolului, prin interpretarea de excepți a actorilor de la Compania Teatrală „Zona” din București, în regia doamnei Ivona Boitan. Piesa este în primul rând un omagiu adus celor care au suferit sau chiar au murit în temnițele comuniste. Ea nu s-a vrut a fi neapărat un memorial, ci mai ales un istrument prin care să ne punem întrebări: cum a funcționat comunismul, ce a vrut să facă, dacă a dispărut sau nu, dacă se continuă acele idei și în prezent.

Finalul întâlnirii a însemnat prezentarea a patru „martori vii”, personajele reale, prototipurile, icoana și sursa de inspirație pentru ceea ce a fost pus în sceană prin intermediul piesei de teatru, jertfa cea vie, mirul cel neîmpuținat ce-a menținut aprinsă flacăra mărturisirii, care nu a putut fi stinsă de aprigul uragan al comunismului. 

Au fost invitați patru oaspeți deosebiți și totodată prieteni de suflet ai Parohiei Ortodoxe Lazaret, care ne-au fost alături la dineul cultural susținut în data de 27 mai a acestui an, cu titlul ”Martori vii și mărturisitori din temnițele comuniste”: Bulai Alexandru, Ivănescu Gheorghe, Andronic Lucia și Păvăluță Mihai, care au primit o distincție de vrednicie semnată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru întreaga jerftfă și suferința îndurată în temnițele comuniste.

În final, după cuvântul de binecuvântare rostit de către Preacuviosul Părinte Vicar Pimen, delegatul IPS Ioachim la acest eveniment, seara s-a încheiat prin intonarea de către cei prezenți a renumitului colind românesc „O ce veste minunată”.

 

Pr. Iacobeanu Marius și Pr. Ciuche Eugen-Ciprian