Slujbă de Te Deum, la trecerea dintre ani, la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

31 Decembrie 2016

Sâmbătă, 31 decembrie 2016, la trecerea în Anul Nou 2017, la Catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de preoții consilieri și inspectori de la Centrul eparhial, de preoți din Protopopiatul Roman și de cei ce slujesc la Catedrală,  a săvârşit, începând cu ora 23.30, slujba Acatistului Domnului Iisus Hristos şi slujba de Te Deum, ca ofrandă de mulţumire  pentru anul ce a trecut şi ca binecuvântare a lui Dumnezeu pentru noul an calendaristic civil.

Cu ocazia acestui binecuvântat eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat clericilor și credincioșilor prezenţi la slujba de Te Deum un cuvânt emoționant cu caracter duhovnicesc, îndemnând la bunătate, reconciliere, noul an ce le stă tuturor în față fiind: “O nouă șansă dăruită oamenilor de a-și răscumpăra timpul efemer petrecut pe pământ și de a-l transfigura, prefăcându-l în treaptă spre veșnicie și desăvârșire. O șansă oferită românilor de a-și purta cu demnitate, oriunde s-ar afla pe meridianele lumii, numele și tezaurul spiritual bimilenar”.

Totodată, Părintele Arhiepiscop nu i-a uitat nici pe tineri, pe care i-a sfătuit părintește: “Să fie entuziaști și dinamici, să cucerească piscurile cunoașterii și să transfigureze prin prezența lor chipul societății românești și să nu  uite niciodată, în orice colț de lume s-ar afla, că sunt creștini de neam român și să rămână în palma ocrotitoare a lui Dumnezeu”.

De asemenea, la finalul cuvântului său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a mulțumit tuturor pentru prezență, adresând și o frumoasă urare: „Tuturor fiilor și fiicelor Eparhiei Romanului și Bacăului, mulți ani cu bucurie și sănătate, alese gânduri și alegeri înțelepte, spor duhovnicesc pe calea mântuirii, frumoase împliniri spirituale și profesionale!”

La final, credincioșii prezenți au primit, după cum este tradiția, câte un colăcel produs în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În prima zi a anului 2017, la Catedrala din Roman va fi săvârșită Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei. 

(Pr. Daniel Marari)