Sfințire în Parohia Mesteacăn din Protoieria Roman

Biserica închinată ”Sfintei Treimi”, din localitatea Mesteacăn, comuna Icușești, județul Neamț, Protopopiatul Roman, a fost resfințită în ziua de prăznuire a Sf. Ap. Toma, 6 octombrie 2018, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Ariepiscopul Romanului și Bacăului. La slujbă au participat P.C. Părinte Munteanu Dragoș Alexandru, Protoiereu al Protopopiatului Roman, Pr. Protos. Nicolae Dănilă, stareț al Mănăstirii Giurgeni, un impresionant sobor de preoți și diaconi, oficialități locale, precum și mulțime de credincioși.

La primele ore ale dimineții s-a săvârșit, după vechile orânduiri, Sfânta Liturghie, după care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a poposit în mijlocul credincioșilor, în sunetul clopotelor, fiind primit cu mare fast și prețuire.

          A urmat apoi slujba de resfințire a bisericii, a unui Așezământ social închinat „Sf. Cuv. Parascheva”, dar și a unui agheazmatar.

          În cuvântul adresat celor prezenți, Înalpreasfinția Sa a subliniat faptul că are o legătură specială cu acest sfânt lăcaș, fiind primul târnosit în Protoieria Roman, în anul 2000, la scurt timp după hirotonia Sa întru Arhiereu.

          Pentru toată munca și efortul depus, uneori până la jertfelnicie, prin prisma posibilităților financiare reduse din această comunitate, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe părintele paroh, Mihai Radu Bogdan, împreună cu enoriașii pe care îi păstorește, conferindu-i acestuia distincția de iconom stavrofor. Tot acum au fost oferite distincții de vrednicie primarului comunei Icușești, domnului Roșu Săbărel-Vanea și domnului Michiu Dragoș-Florin, viceprimar al localității, ce au sprijinit toate lucrările săvârșite, precum și tuturor oamenilor de bine, care au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor, spre veșnica lor pomenire.

          La final, părintele paroh a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru binecuvântarea oferită în această frumoasă zi și pentru momentul înălțător trăit de această comunitate după toată osteneala din ultimii doi ani, cât au durat aceste lucrări.

          Totodată, părintele Bogdan a amintit de un cuvânt împărtășit de Inaltpreasfinția Sa, ce i s-a întipărit în minte, dar și în suflet, și aume: „Lucrează și muncește ca și cum ai trăi o veșnicie și roagă-te ca și cum ai trăi ultima zi!”.

(Pr. Theodor Terinte)