Ședința lunară a preoților din Protopopiatul Sascut

Marți, 17 Aprilie 2018, la Biserica "Adormirea Maicii Domnului", din Parohia Pâncești, a avut loc întâlnirea lunară a preoților Protoieriei Sascut, în cadrul căreia a fost dezbătută tema "Unitatea Bisericii în fața curentelor filosofice și ideologiilor politice" - conferențiar fiind PC Pr. Gheorghiță Codrin Ionel, de la Parohia Stănișești.

 

În contextul unui an plin de încărcătură culturală, 2018- declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: "Anul omagial al unității de credință și neam" și "Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (de la 1918)", este absolut necesar să ne aducem aminte că poporul nostru român "după nenumărate peripeții şi prigoane, şi-a păstrat credinţa ortodoxă (...) acest mare popor ortodox a ieșit deodată din întunericul istoriei(...) scăpând de curse şi primejdii, poporul român s-a întors în lumina istoriei evitând alienarea culturală şi asimilarea sa de către alte popoare străine. (...)secretul acestei minuni se află în credinţa puternică şi neclintită a acestui popor.​" 

În expunerea sa, PC Pr. Gheorghiță Codrin Ionel a subliniat importanța curentelor filosofice și a ideologiile politice asupra credinței și vieții religioase; a enumerat principalele curente, impactul acestora, detaliind urmele lăsate de iluminism asupra unității Bisericii. Mai mult, în cuprinsul prezentării au fost reiterate și anumite aspecte referitoare la păstrărea valorilor spiritualității ortodoxe ro­mânești în Principatele Române (prin înfiin­țarea de școli, tipografii, spitale etc.); la rolul jucat de mănăstiri ori de vetrele de formare duhovnicească și pelerinaje în menținerea unității de credință și de neam, precum și rolul jucat de Școala ardeleană, dar și alți factori de cultură ai unității de credință și neam.

A fost adus în atenția celor prezenți faptul că:  "Unitatea, adică Biserica, este dată oamenilor prin evenimentul întrupării lui Hristos. Hristos unește în Persoana Sa firea divină și firea omenească: aceasta înseamnă că Dumnezeirea și omenirea au în Hristos un mod comun de existență, iar acest mod este unitatea, perihoreza reciprocă a persoanelor, comuniunea de iubire". Așa cum spune și Sfântul Ioan Gură de Aur: "Numele Bisericii nu este un nume de dezbinare, ci un nume de unitate și bună înțelegere..."

Partea a doua a ședinței a fost dedicată "Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (de la 1918)", preoții prezenți asistând  la un moment cultural dedicat Centenarului și perioadei Pascale, fiind susținut de elevi de la Școala Generală nr. 1 din comuna Stănișești, coordonați de doamna Grama Maria - profesor de religie și de PC. Pr. Grama Marian.

La întâlnirea de astăzi a participat și PC Pr. Băltoi Valentin - consilier cultural, ca delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, care, în cuvântul său, a subliniat încă o dată, amprenta culturală a anului 2018, amintind și despre alte evenimente marcante din acest an, derulate sau în curs de derulare în cadrul Patriarhiei Române, precum împlinirea a 20 de ani de la înființarea Radio Trinitas al Patriarhiei. De asemenea, acesta a îndemnat preoții sascuteni către o pregătire minuțioasă pentru "Ediția a XVIII-a a „Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu” - ce se va desfășura în luna mai, și a încheiat prin transmiterea de arhierești binecuvântări asupra acestora, din partea Ierarhului.

La rândul său, PC Pr. Protoiereu a mulțumit PC Pr. Consilier pentru participarea de astăzi la conferință, precum și copiilor pentru momentul susținut, și le-a oferit acestora câte o iconiță.

La finalul conferinței preoții prezenți au dezbătut și câteva  probleme de ordin liturgic, administrativ și filantropic, întâmpinate de parohiile din cuprinsul Protopopiatului Sascut.

(Pr.Albu Gabriel-Ciprian)