Ședință lunară a preoților din Protoieria Sascut

     Cu binecuvântarea  IPS Părinte Ioachim, în data de 17 octombrie, preoții Protoieriei Sascut s-au reunit în ședința lunară la Biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești, prilej cu care s-a dezbătut tema : „Personalități de seamă din rândul preoților ortodocși români în închisorile comunisteˮ, referatul fiind prezentat de PC Pr. Visu Vasile-Florin de la Parohia Urechești II și de PC Pr. Bălan Marian de la Parohia Mândrișca.

    Delegat al Centrului Eparhial a fost PC Pr. Valentin Băltoi, consilier al Sectorului Cultural al administrației Eparhiale, care a adresat arhierești binecuvântări din partea Chiriarhului și a condus lucrările ședinței.

  „Când dorim să reînviem și să cinstim memoria cuiva plecat dintre noi știm că trecerea timpului conduce spre uitarea unor moșteniri rămase de la cei mutați în veșnicie, spre a face loc altora, curente, uneori supradimensionate conjunctural, în funcție de „galeriaˮ tumultuoasă de pe margine. Totuși, nu același lucru se întâmplă cu personalități complexe, marcate toată viața de ideea ca, în discreție și smerenie să înmulțească talanții încredințați, în folosul semenilor sub grija și slava lui Dumnezeuˮ, a spus în cuvântul adresat preoților părintele consilier.

      În referatul prezentat cei doi preoți au subliniat jertfelnicia unor personalități marcante din istoria Bisericii Ortodoxe Române cum au fost: Mitropolitul Antonie Plămădeală, Pr.Prof.Dr. Dumitru Stăniloae, Pr.Prof. Dr. Constantin Galeriu și preoții: Arhim. Cleopa Ilie, Arhim. Benedict Ghiuș, Arhim. Iustin Pârvu, Arhim.Arsenie Papacioc, Arhim. Mina Dobzeu, Arhim. Nicodim Sachelarie, Ierom. Sofian Boghiu, Arsenie Boca, Ioan Negruțiu, Nil Dorobanțu, Petroniu Tănase, Dimitrie Bejan, Ioan Bunea, Zosim Oancea, Gheorghe Calciu-Dumitreasa, Nicolae Grebenea, Sandu Tudor (schimnicul Daniil de la Rarău).

  Toate aceste personalități la care s-a făcut referire, alături de alți martiri care au suferit în timpul regimului comunist, au ținut aprinsă candela credinței străbune și a demnității naționale într-o perioadă în care Biserica a trecut prin grele încercări. Ședința s-a îcheiat cu o agapă frățească.