Școală de vară în Parohia Racova, Protopopiatul Buhuși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în perioada 21-27 august 2017, în Parohia Racova din Protopopiatul Buhuși, sub coordonarea părintelui paroh Ciobanu Ionuț Constantin și a părintelui Pascariu Florin Sebastian, și prin implicarea doamnei învățător Focșa Ana de la școala gimnazială Racova, s-a desfășurat proiectul „Școala de vară”.

 

La acest proiect au participat în fiecare zi un număr de 30 de copii cu vârste cuprinse între 6 – 15 ani, implicându-se activ la atelierele de pictură, de cateheză, la activități sportive, de educație pentru sănătate și de ecologie.

Proiectul a început cu slujba de Tedeum a activităților, după care, în cadrul atelierului de pictură, copiii au învățat cât de importantă este binecuvântarea lui Dumnezeu, fiind subliniată și importanța aducerii darurilor materiale la Hristos Domnul spre a fi binecuvântate și folosite spre ajutorul celor nevoiași, ele fiind înmulțite de Dumnezeu spre folosul duhovnicesc al omului.

În acest sens a fost pictată de către tineri scena „Înmulțirii celor 5 pâini și 2 pești în pustie” de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În cadrul atelierului de ecologie copiii au învățat cât de util și benefic este pentru sănătatea noastră, întreținerea mediului înconjurător. Astfel ei au plantat flori în curtea bisericii parohiale și au toaletat copacii, conștientizând faptul că dacă avem grijă de mediul înconjurător și îl păstrăm curat, vom respira un aer sănătos.

În cadrul atelierului de educație pentru sănătate, doamna doctor Teodora Angela Ciobanu, medic primar Medicină Internă la Spitalul Municipal de Urgență Roman, i-a învățat pe copii cum pot acționa și acorda  primul ajutor în caz de urgență până la sosirea echipajelor medicale specializate.

Participanții au asimilat care sunt manevrele de resuscitare și cum trebuie să acționeze într-o situație medicală de urgență.

În cadrul atelierului de cateheză, au fost descrise copiilor regulile de închinare la icoane atunci când intră în Biserică și au participat la Taina Sfintei Spovedanii.

Pentru strădaniile lor, copiii au fost răsplătiți în fiecare zi cu dulciuri, fructe și gustări.

Proiectul a culminat cu o excursie la Centrul Eparhial de la Roman și la Mănăstirea Miclăușeni.

La Centrul Eparhial copiii au vizitat Catedrala Arhiepiscopală, ghid fiind părintele protosinghel Gabriel Roșu, care le-a prezentat istoricul acestui sfânt lăcaș. Apoi, părintele i-a condus pe tineri la atelierul de croitorie Cămașa lui Hristos, arătând-le și explicându-le cum sunt confecționate veșmintele preoțești și ce simbolizează fiecare veșmânt în parte, apoi s-a vizitat fabrica de pâine Betleem a Arhiepiscopiei. De aici vizita a continuat la Mănăstirea Miclăușeni și la Castelul Sturza, unde au fost prezentate date importante din istoricul acestora.

În ultima zi a școlii de vară, cursanții au participat la Sfânta Liturghie și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite.