Șapte ani de slujire la “Izvorul Tămăduirii” din Parohia Fundu (Izvorul) Tutovei

Biserica având hramurile "Izvorul Tămăduirii" şi "Sfânta Cuvioasă Parascheva" din parohia Fundu Tutovei, Protopopiatul Bacău, și-a serbat hramul de primăvară pentru al șaptea an consecutiv.

În ziua de 6 mai a.c. de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii,  în Săptămâna Luminată,  la invitația părintelui Daniel Marari, s-au întâlnit în cadrul Sfintei Liturghii, preoții din Cercul Pastoral nr.1 „Buna-Vestire”.

La acest deosebit eveniment din viața unei parohii, au participat:  pr. Adrian Popa (parohia Ruseni) - Coordonatorul Cercului Pastoral; pr. Augustin Cârlan (parohia Odobești), pr. Cătălin Filip (parohia Tisa Silvestri)  și pr. Andrei Păduraru (parohia Bijghir). Aceștia au luat parte la serbarea duhovnicească a acestei mici comunități de oameni harnici și credincioși, care își trăiesc și manifestă credința prin respect și evlavie față de biserica lor. La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat slujba aghiasmei mici din Săptămâna Luminată, fiind împărțită tuturor celor prezenți.

Părintele paroh a declarat, la final, enoriașilor prezenți: Fiind numit și trimis în mijlocul frățiilor voastre, acum șapte ani, de către IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, am venit aici pentru a coordona lucrarea de construcție a întregului complex parohial, care era aproape abandonat.  În istoria Bisericii, misiunea bine făcută s-a finalizat prin înfiinţarea de noi comunităţi în care domnea dragostea lui Hristos, așa cum este aici. Frații mei și surorile mele, cei dragi sufletului meu, chemarea misionară a Bisericii ţine de natura ei apostolică. Misiunea este un act de fidelitate a Bisericii faţă de Domnul Hristos. Vă mulțumesc pentru dragostea sinceră și dezinteresată, acum la șapte ani de prezență a mea ca preot aici la Fundu Tutovei, tuturor enoriașilor, consiliului şi comitetului parohial, pentru împlinirea activităţilor catehetice şi filantropice şi a tuturor acţiunilor pe care le-am orientat în duh misionar şi în spiritul rugăciunii către apropierea noastră de Hristos.

Piatra de temelie al acestui sfânt lăcaş a fost pusă în anul 2004 în cadrul programului "Niciun sat fără biserică", iar parohia a fost înființată în anul 2009, biserica parohială  fiind târnosită în data de 15 octombrie 2011, de către actualul Părinte Arhiepiscop Ioachim al Romanului și Bacăului. Tot atunci, ierarhul a îndemnat duhovnicește primarul din localitate ca satul să își schimbe denumirea în Izvorul Tutovei, tocmai pentru că ridicarea și construirea complexului parohial din zonă, a reușit să impresioneze în chip foarte plăcut scoțând din anonimat această localitate aproape neînsemnată pe harta județului Bacău.

 Într-una dintre vizitele misionare la șantierul parohiei, în anul 2010, Ierarhul de la Roman avea să declare: „Venind la Fundu Tutovei, am avut parte de una dintre cele mai plăcute surprize misionare pe care le-am întâlnit în ultima perioadă. Din punct vedere bisericesc, Fundu Tutovei se cheamă, începând de astăzi, Izvorul Tutovei, pentru că izvorul este puțin mai sus de acest deal al Tutovei. ..... De la “Izvorul Tămădurii” se înalță către cer rugăciunile credincioșilor, prin biserica ce a devenit ea însăși un izvor spiritual. Am constatat că s-au făcut minuni aici, într-un timp foarte scurt”.

 Parohia Fundu Tutovei, în ultimii ani a derulat o serie de activităţi cultural-catehetice manifestate prin diverse proiecte  aplicate şi realizate într-un mod  profesional prin Centrul catehetic parohial „Sfântul Daniil Sihastrul“. Beneficiarii proiectelor patriarhale, eparhiale și parohiale implementate la Fundu Tutovei au fost toţi enoriaşii parohiei, copii şi adulţi. Între acestea, amintim proiectul patriarhal „Calea mântuirii“, proiectul eparhial Cateheze în parohii , proiectul parohial anual „Şcoala de vară“ (2013, 2014,2015 ), proiectul parohial „Ajută-l să crească mare - cateheze şi ateliere de dezvoltare prin art-terapie“(2015), precum şi proiectul parohial catehetic: Împreună ne formăm pentru un viitor duhovnicesc!(2016).

(Pr. Daniel-Ionel Marari)