Reprezentantul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, membru în Comitetul de conducere al Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 20 noiembrie 2016, în localitatea Brașov, reprezentanți ai Sectorului Social - Filantropic din cadrul Centrului eparhial au participat la Adunarea Generală a Asociației Directorilor Instituțiilor pentru Vârstnici (A.D.I.V. România).

Scopul principal al întâlnirii a fost acela de a constitui Comitetul de conducere al Asociației Vârstnicilor și comisiile de lucru pentru cele trei departamente de activitate: formare profesională (activitate de cercetare sociologică și profesionalizarea directorilor), operațional (legislație, standarde, acreditări și licențiere servicii) și finanțare (subvenție MMPVPS, proiecte de finanțare nerambursabilă din fonduri europene sau din fonduri județene, locale și parteneriate cu ONG-uri din străinătate). Noua conducere va realiza o strategie pe termen scurt și mediu din care vor rezulta prioritățile de ordin profesional și academic, dar și relația cu instituțiile de stat sau forurile decizionale la nivel județean și local.

Delegatul eparhial la acest evenimet național a fost părintele Ilarion Mâță, Inspector în cadrul Sectorului Social-Filantropic.

Consiliul Director al A.D.I.V. a ales în funcția de Președinte al asociației pe doamna Cerasela Bechir, director al unui Centru public din București, iar Vicepreședinte pentru activitățile de formare profesională, cercetare sociologică și profesionalizarea directorilor a fost numit Pr. Ilarion Mâță, Director al Centrului rezedențial pentru persoane vârstnice al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

A.D.I.V. este o asociație profesională care are în componența sa, în momentul acesta, 70 de manageri/directori de cămine pentru persoane vârstnice din toată țara și are obiectivul de a se extinde în mediul privat, incluzând aproximativ 400 de coordonatori de centre din România.

Instituția are în vedere un plan concret de îmbunătățire a calității vieții persoanelor vârstnice prin măsuri de parteneriat social public-privat, cooperare și relaționare cu MMPVPS și cu Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.  A.D.I.V. este membru al E.D.E. (European Association for Directors and Providers of Long-Term Care Services for the Elderly) și se înscrie în ideologia europeană de a constitui un partner de dialog social cu autoritățile de stat, având în componența sa profesioniști care coordonează centre rezidențiale pentru persoane vârstnice. Asociația a elaborat un plan de radiografiere a contextului social actual și a problemelor cu care se confruntă vârstnicii din România, printr-o cercetare sociologică ce se va realiza împreună cu profesori din Departamentul de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Facultatății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Al. I. Cuza" Iași. Pentru România această asociație este un real câștig, fiind singura instituție care adună la o masă comună directori și manageri de centre rezidențiale, ce împreună pot schimba în bine viața persoanei vârstnice, împărtășind unii altora experiența acumulată în domeniul social. (Mioara Ignat)