Reamintirea valorilor autentice ale satului românesc în Parohia Itești

18 Decembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Parohia Itești din Protopopiatul Buhuși, s-a bucurat  duminică, 17 decembrie 2017  de prezența domnului profesor Iulian Bucur, muzeograf  al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău.

 

Domnia sa  a poposit în biserica parohială cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Itesti, la invitația părintelui paroh Soțu Teodor, pentru a vorbi credincioșilor despre frumusețea satului românesc de odinioară.

S-a elogiat simplitatea tradițiilor, a datinilor strămoșești, misiunea și implicarea preotului în viața satului. Această moștenire sacră a străbunilor trebuie încredințată noii generații, de fiecare dintre noi, iar valoarea acestor obiceiuri  este  dată  de trăirea autentică și de cunoașterea lor. Simplitatea țăranului român este regăsită și în  felul în care, în preajma sărbătorii  Nașterii Domnului, acesta își primenea sufletul, trupul  și întregul său univers.

La sfârșitul întâlnirii părintele paroh a subliniat importanța  creșterii  tinerilor în  umbra valorilor autentice românești care ne fac unici în lume amintind că: „Tradiția înseamnă transmiterea focului, nu adorarea cenușii”. Un prim pas în acest sens este participarea parohiei la proiectul inițiat de Patriarhia Română pentru anul 2018 UNIREA:LIBERTATE ȘI UNITATE.

Pr. Soțu Teodor

Citește mai multe articole despre: Reamintirea, valorilor, autentice, in, Parohisa, itesti