Protopopiatul Sascut

Protopop P.C. Pr. Ion Negoiță

La inițiativa Preasfinției Sale Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în anul 2008 se propune înființarea la Sascut a unei noi Protoierii. Părintele Ioan Negoiţă, preot paroh al Parohiei Păncești, comuna Sascut, a fost însarcinat cu punerea în practică a acestui proiect, care a constat în organizarea noii protoierii și construirea unui sediu adecvat.

Protopopiatul Sascut, din punct de vedere administrativ cuprinde în total 65 de parohii, 2  Mănăstiri.

Cancelaria protopopiatului:

  • Protopop – P.C. Pr. Ion Negoiță
  • Secretar – P.C. Pr. Vasile Abageru
  • Contabil – Ec. Daniela Diaconu
  • Casier – Ana Maria

Contacte:
Adresa: Nr. 1, Comuna Sascut, Jud. Bacău; Cod poștal: 607520
Tel/Fax: 0234.280.641
E-mail: protopopiatulsascut@yahoo.com
Web: www.protoieriasascut.ro

Știri din Protopopiatul Sascut

22 Iunie 2017

Cu binecuvântarea  IPS Ioachim, în data de 22 iunie, preoții Protoieriei Sascut s-au reunit în ședința lunară la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ din Parohia Păncești, delegat al IPS Ioachim fiind PC Pr. Gheorghe Paleu consilier al Sectorului Construcții și Patrimoniu de la Centrul eparhial Roman.

 

 

20 Iunie 2017

În Duminica a II -a după Rusalii, a Sfinţilor Români, credincioşii din împrejurimile Calapodeştiului şi pelerini din diverse zone ale ţării s-au rugat împreună la Mănăstirea Calapodeşti din judeţul Bacău. 

27 Martie 2017

În contextul „Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada ianuarie - martie 2017,  la Parohia Parava din Protopopiatul Sascut s-a desfășurat Concursul Național de Creație ,,Icoana și Școala mărturisirii", intitulat „Icoana sau cum putem vedea prin credință pe Dumnezeu”.

23 Martie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și ajutorul părintelui protopop Ioan Negoiță, în parohiile Protopopiatului Sascut, în perioada  ianuarie - martie 2017,  s-a derulat proiectul educațional - religios  ”Icoana și Școala mărturisirii”.

16 Martie 2017

Cu binecuvântarea IPS Ioachim astăzi, 16 martie, la biserica „Adormirea Maicii Domnuluiˮ  din Parohia Păncești a avut loc întâlnirea lunară a preoților Protoieriei Sascut, ocazie cu care, în contextul „Anului Omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericeștiˮ, s-a dezbătut și tema: „Teologia  icoanei, prevederi canonice, juridice şi ermineutice privitoare la icoane şi pictură bisericească, (1230 de ani de la Sin. VII ec.)ˮ.

 

26 Februarie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului nostru Părinte Ioachim, în săptămâna premergătoare începerii Postului Mare, 20-24 februarie 2017, la Școala Gimnazială Corbasca din județul Bacău, a avut loc activitatea-concurs dedicată Anului omagial al iconarilor și pictorilor bisericești și Anului comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.

13 Februarie 2017

Luni, 13 februarie, în cadrul unei activități a Programului Social Eparhial ”Bolnav am fost și M-ați cercetat”, derulat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un sobor de 10 preoți din Protopopiatul Sascut a fost alături de beneficiarii Centrului de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică din Răcăciuni.

11 Februarie 2017

Ajunsă la cea de-a 24-a ediție, Ziua Mondială a Bolnavului, este dedicată persoanelor care suferă de diverse afecțiuni fizice, psihice sau morale, dar și lucrătorilor sanitari, credincioșilor, voluntarilor și familiilor celor suferinzi. Cu această ocazie, vineri, 10 februarie 2017, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, s-a desfășurat și în Protoieria Sascut o activitate din cadrul Programului Social Eparhial ”Bolnav am fost și M-ați cercetat”, pe care Sectorul Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului îl implementează în această perioadă.

7 Februarie 2017

Pentru a veni în sprijinul celor care se confruntă cu lipsa acută de sânge din instituțiile medicale românești, cu binecuvântarea IPS Ioachim, pe 7 februarie 2017, la Dispensarul Medical Sascut s-a derulat o nouă etapă a campaniei „Întinde o mână și dă o șansă vieții. Donează sângeˮ.

26 Ianuarie 2017

În data de 26 ianuarie, la Parohia Parava din Protoieria Sascut, județul Bacău, a avut loc înhumarea celor 3 copii ai familiei Neculcea Petrică și Maricica (Andreea, de 2 ani și 8 luni, Giorgio-Mario, de 1 an și 7 luni și Irinel-Claudiu în vârstă de numai 4 luni), care s-au stins din viață, în mod tragic, în incendiul care le-a distrus casa în data de 22 ianuarie a. c.