Proiectul național de creație “Icoana și Școala Mărturisirii” evaluat la Protopopiatul Roman

15 Martie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 15 martie a.c., la Școala „Mihai Eminescu” din orașul Roman, Protopopiatul Roman a avut loc evaluarea proiectelor catehetice înscrise în concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii ” la care au participat activ P.C. Pr. Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial pentru catehizare în cadrul Sectorului Cultural al Eparhiei Romanului și Bacăului și P.C. Pr. Dragoș-Alexandru Munteanu, protopop al Protoieriei Roman.

Între manifestările culturale programate cu prilejul "Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și al Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului", din Patriarhia Română, Concursul național de creație “Icoana și Școala mărturisirii”, organizat de Sectorul teologic-educațional, ocupă un loc de frunte.

La iniţiativa Biroului de catehizare, coordonat de părintele inspector eparhial Daniel-Ionel Marari, având sprijinul părintelui protoiereu al Protopopiatului Roman, Dragoș-Alexandru Munteanu şi implicarea pr. Petronel-Gheorghiță Ciocan, responsabil cu activitatatea catehetică în cadrul Protoieriei Roman, a avut loc evaluarea proiectelor înscrise în concursul patriarhal.  

Scopul întâlnirii a fost acela de a fi prezentate și evaluate proiectele derulate. Pe lângă analizarea proiectelor desfăşurate, au fost vizionate şi filmuleţe în care s-a prezentat activitatea unor parohii etalon din cadrul Protopopiatului Roman.

La concursul de creație au participat un număr de șapte parohii: Parohia Ghidion, Parohia Todireni, Parohia Horia, Parohia Secuieni I, Parohia Icușești, Parohia Stejaru şi Parohia Chicirea fiind implicați peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani realizând icoane, eseuri, poezii și filme ce pun în evidență Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

S-au evidențiat astfel copiii: Stan Alexandru, Locul I, de la Parohia Ghidion,  Matieș Marian, Locul al II-lea, de la Parohia Horia și Melinte Alexandra, Locul al III-lea, de la Parohia Icușești. Mențiune a primit Macsim Elena de la Parohia Todireni.

Părintele protoiereu Dragoș-Alexandru Munteanu a mulțumit doamnei Director Rusu Mihaela-Cristina și directorului adjunct P.C. Pr. Alexandru Lezeu, ambii de la  Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, pentru buna desfășurare a evaluării proiectelor, domnilor profesori evaluatori (Băietanu Ana-Maria, profesor de limba și literatura română, Dan Radu Popescu, profesor de artă plastică), preoților și copiilor pentru implicarea lor în aceste proiecte adresate lor, atât cultural-catehetice, cât şi social-filantropice, îndemnându-i în acelaşi timp să intensifice şi să dinamizeze activităţile pe care le desfăşoară „cu timp şi fără timp” în parohiile lor.

(Pr. Petronel Ciocan)