Proiect cultural la Parohia Boiștea II din Protopopiatul Moinești

În ziua de 9 martie 2019 la Parohia Boiștea II Dărmănești s-a desfășurat activitatea „Biserica și educația – Învățători și dascăli vrednici” ai satului românesc, activitate prevăzută în Programul – Cadru al „Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.

Această acțiune s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și sub atenta îndrumare a părintelui protopop Costel Mareș.

Prin această activitate s-a dorit să se evidențieze marea importanță a muncii cadrelor didactice de-a lungul timpului în șlefuirea cu migală și răspundere a tinerilor. Cadrul didactic a fost și va rămâne omul care educă și inspiră prin puterea exemplului, el sculptează caractere, este permanent în slujba virtuților. Pentru aceste calități și mai mult decât acestea – activitatea a fost de recunoștință pentru cei care și-au ales frumoasa misiune de a educa copiii.

După momentul primirii invitaților, părintele paroh Sebastian Ghineț a ținut slujba de Tedeum, ca apoi domnul primar ing. Toma Constantin să le vorbească invitaților despre frumoasa muncă pe care au depus-o pe tărâmul școlii și despre respectul țăranului român față de oamenii cu știință de carte, apreciind că dascălii vrednici au fost și sunt oameni capabili să deschidă și să descrie o cale de urmat a tineretului, trasând inimii și minții o hartă conciliantă de echilibru, ajutor și cunoaștere.

A luat cuvântul doamna director a Școlii Gimnaziale Nr. 2 Dărmănești, prof. Cornelia Bindileu, care a apreciat inițiativa Bisericii Ortodoxe Române de a aduce recunoștință educatoarei, învățătorului și profesorului, deoarece acești oameni ai școlii au fost și sunt călăuziți de Dumnezeu, pentru că tot ceea ce fac este pentru un echilibru al acestei lumi. Mulți dintre aceștia fug de onorurile lumii, pentru că singurele onoruri ce le fac cinste, răsplătindu-i, sunt faptele celor pe care i-au călăuzit.

A urmat un scurt program artistic pregătit de doamna prof. Carmen Ghineț prin care elevii de la Școala Gimnazială Nr. 2 Dărmănești au adus un omagiu dascălilor din toate timpurile.

Fiind sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici invitaților li s-au oferit sfințișori – simbol al infinitului și al vieții veșnice.

Preotul paroh a subliniat în cuvântul său că datorită cadrelor didactice care sunt de față la această activitate, cât și a celor care au plecat în lumea veșniciei, satul Boiștea, acum cartierul Boiștea și-a găsit cadența în acord cu standardele civilizației urbane, aceasta datorită faptului că în inima fiecărui dascăl a răsunat cuvântul Mântuitorului „N-am venit să Mi se slujească, ci să slujesc.

La sfârșit, preotul paroh a oferit flori și diplome tuturor invitaților, iar activitatea s-a încheiat cu momentul „depănării amintirilor”, alături de servirea unei feliuțe din tortul „Recunoștinței”.