Programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți” la Roman

Credincioși din Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din orașul Comănești, Protopopiatul Moinești, au mers în pelerinaj de o zi în diverse locații duhovnicești aflate pe raza canonic administrativă a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Evenimentul se înscrie în programul cultural-catehetic „Să ne cunoaștem Eparhia-pe urme de sfinți” și a fost efectuat cu ajutorul Centrului de pelerinaje „Meteora Tour” al Eparhiei.

La primele ore ale dimineții, în data de 19 februarie 2019, Catedrala arhiepiscopală din Roman a primit vizita unui însemnat număr de credincioși din Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon”  din orașul Comănești, care au venit însoțiți de preotul paroh Alexandru Maxim și de părintele Petru Todeancă.

Credincioșii au participat la Sfânta Liturghie și apoi s-au închinat la racla cu sfintele moaște, aflată în sfântul lăcaș, au putut admira pictura interioară de secol XVI și viața în imagini a Sfintei Parascheva, ansamblu pictural unic în lume, după care au vizitat muzeul din incinta Centrului eparhial, unde se află expuse icoane, cărți și obiecte de cult ce datează de sute de ani. Un alt obiectiv al vizitei a fost Fabrica de lumânări Sfânta Fotini”, unde pelerinilor li s-a explicat tehnologia confecționării lumânărilor și importanța achiziționării lor doar de la pangarele bisericilor și mănăstirilor, precum și Brutăria „Betleem” unde se fabrică prescurile folosite la Sfânta Liturghie în lăcașurile de cult din Eparhie.

Bucuria zilei a fost întâlnirea cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care i-a binecuvântat pe credincioșii pelerini.

Cu bucurie în suflet credincioșii au mers apoi în pelerinaj la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la  Giurgeni, județul Neamț, pentru a se închina la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum și la Parohia Trifești unde se află în Biserica „Sfântul Nicolae” o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

 În partea a doua a zilei, pelerinii au vizitat Mănăstirea „Buna Vestire” din localitatea băcăuană Tisa Silvestri, unde, după ce s-au închinat în sfântul lăcaș, au vizitat atelierul de pictură și atelierul de veșminte bisericești. (pr. Daniel-Ionel Marari)