Profesionalizarea directorilor instituțiilor pentru vârstnici și promovarea solidarității sociale la Viena, Austria

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 10-12 octombrie 2017, la Krems și Viena, Austria, au avut loc evenimente menite sa dezvolte capacitatea de profesionalizare a directorilor de Centre rezidențiale pentru persoane vârstnice și a asumării misiunii creștine de înfăptuire a apostolatului social în diaspora.

Cele două evenimente s-au derulat în două localități diferite din Austria, având scopuri distincte și abordări integrate.

La Krems, în sala de ședințe a Centrului de îngrijiri a persoanelor vârstnice SenaCura Sozialzentrum, s-a derulat un atelier de lucru organizat de către E.D.E. (Association for directors and providers of long-term care services in Europe), organism european care include mai multe țări din continent, inclusiv România. La această întâlnire au participat și reprezentanți din România, dintre care amintim profesori universitari de la Universitatea  „Al. Ioan Cuza” Iași - Facultatea de Filozofie și Științe Social Politice, Compania Bella România, dar și reprezentantul Asociație Naționale a Directorilor pentru persoane vârstnice ,ADIV România, preotul Ilarion Mâță, în calitate de vicepreședinte al acestei instituții și director al Complexului Social Medical pentru Persoane Vârstnice Hârja, ce aparține Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

         Scopul întâlnirii a fost acela de a găsi o viziune comună asupra dezvoltării profesionale a directorilor de instituții pentru persoane vârstnice din România și a identificării unei curricule adaptată nevoilor și specificităților educaționale - academice, din țara noastră.

        Universitatea „Al.Ioan Cuza” va furniza cursuri de pregătire profesională în cadrul unui nivel de pregătire universitar și postuniversitar pentru directorii din țară, membrii ADIV România.

         Au fost dezbătute și alte teme legate de standardele de calitate ale serviciilor furnizate de centre, prezentarea unor modele de profesionalizare a directorilor de centre rezidenșiale din alte țări europene, prin prezența unor membri ai corpului academic de la alte universități din Europa, cât și agenda evenimentelor ce se vor derula pe parcursul anului 2018 în mai multe țări europene, congrese sau simpozioane ce vor reuni reprezentanți ai asociațiilor naționale de directori pentru Centre Rezidențiale persoane vârstnice.

        Cel mai important moment pentru România este participarea, în premieră, la prezentarea unei teme legate de particularitatea gerontologiei sociale din țara noastră. Această prezentare a fost acceptată de conducerea E.D.E. și va fi susținută de către părintele Ilarion Mâță, la conferința din perioada 13-14 septembrie  2018 din Praga, Cehia,eveniment ce va aduna aproximativ 600 de manageri de servicii sociale pentru vârstnci și va avea tema generală: „Există un viitor pentru îngrijirea pe termen lung în Europa?”,iar tema susținută de Părintele Ilarion  se va intitula: „ Long Term Care în Romania. spirituality în eldery home care - Îngrijirea  pe termen lung în România.Spiritualitatea în Centrele Rezidențiale pentru Persoane Vârstnice”. 

     La finalul evenimentului, participanții au vizitat Centrul Rezidențial care a găzduit întrunirea Comisiei de Dezvoltare Profesională Europeană, din cadrul E.D.E.

        În data de 12 nioembrie 2017, la Viena, părintele Ilarion, tot cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a slujit Sf.Liturghie la Parohia Ortodoxă Românească „Sf.Antonie cel Mare și Sf.Andrei Șaguna” din Viena, alături de preoții slujitori ai acestei parohii și comunitatea românilor ortodoxi prezenți în sfântul lăcaș. Părintele Ilarion a subliniat nevoia identificării fiecăruia dintre noi cu samariteanul milostiv, după modelul hristic și înfăptuirea actelor de milostenie trupească și sufletească prin savârșirea Liturghiei aproapelui și a iubirii jertfelnice față de persoanelor aflate în dificultate. După săvârșirea Sf. Liturghii, au fost abordate mai multe subiecte legate de modalitatea  practică a creștinilor români ortodoxi din Viena, de a depăși blocajele sociale și de a se angaja într-un mod cât se poate de responsabil în sprijinirea confraților și a altor persoane ce necesită urgent suportul duhovnicesc, material sau emoțional, mai ales prin ceea ce numim noi „Liturghia dupa Liturghie”.Totodată părintele Ilarion a încurajat comunitatea parohială să sprijine preoții slujitori în misiunea încredințată lor și de a continua opera socială și educațională a Parohiei din care ei fac parte.

      Au fost menționate și oportunitățile de a participa copiii și tinerii din Viena la o tabără de muncă, cateheză și rugăciune în cadrul Complexului Social de la Hârja,în viitorul cel mai apropiat posibil.

(Departamentul de Comunicare și Mass Media al Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”)