Prietenia pentru virtute, o prietenie de durată

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, pe 1 aprilie, în Duminica Floriilor, începând cu ora 18ºº, s-a desfășurat la Sala Mare a Primăriei Moinești, cea de a doua întâlnire din seria convorbirilor duhovnicești „Trepte spre Înviere” organizate de Protopopiatul Moinești în perioada Postului Mare.

Pentru prima data la Moinești, publicul, destul de numeros, s-a bucurat de prezența domnului profesor Theodor Paleologu, eseist, fost ambasador și ministru al culturii, care a susținut conferința „Despre prietenie - reflecții la Sâmbăta lui Lazăr”.

După o scurtă prezentare a studiilor, carierei academice, diplomatice și politice a invitatului, părintele protopop Costel Mareș a comunicat celor prezenți tema aleasă spre dezbatere de către invitat, și anume: ”Despre prietenie”, plecând de la capitolul 11 al Evangheliei Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, în care se relatează despre învierea dreptului Lazăr.

Astfel, profesorul Theodor Paleologu a făcut o paralelă a prieteniei dintre Iisus și Lazăr, cu unele prietenii celebre, care rar se mai întâmplă să mai apară, pentru că prietenia nu este atât de frecventă pe cât credem la un nivel ca cele dintre Ghilgameș și Enkidu, Ahile și Patrocle. Prietenia este mai rară decât tindem să credem că este.

”Făcând o referire la capitolele din etica lui Aristotel, se pot distinge trei tipuri de prietenii: pentru plăcere, pentru folos și pentru virtute, aceasta din urma fiind forma supremă de prietenie demnă de urmat, pentru că prietenia care are ca scop virtutea este o prietenie de durată. Iar întâmplarea din capitolul 11 al Evangheliei lui Ioan este importantă la nivelul întregii societăți tocmai pentru că este vorba de prietenia pentru virtute, iar o viață virtuoasă se duce numai în compania prietenilor.”

Înainte de sesiunea de întrebări și răspunsuri a urmat un moment artistic în interpretarea Corului Resurrectio al Liceului Teoretic ”Spiru Haret” din Moinești, dirijat de doamna prof. Gabriela Biea. În ziua evenimentului, Corul Resurrectio a împlinit 10 ani de carieră, prilej cu care Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, prin părintele protopop Costel Mareș, a oferit o diplomă de excelență ca semn al prețuirii și binecuvântării.

”Important este ca întotdeauna ceea ce trăim să trăim frumos, așa cum ne îndeamnă un părinte bisericesc: Gândești frumos, vei trăi frumos și vei ști cu adevărat să împărtășești acest frumos și celui de lângă tine. De altfel, modelul suprem pentru noi în ceea ce privește relațiile de prietenie este cu siguranță Mântuitorul nostru Iisus Hristos.” a concluzionat părintele protopop Costel Mareș

În încheiere părintele protoiereu a mulțumit invitatului pentru incursiunea în filosofie și chiar teologie despre prietenie, recomandând tuturor ca să nu ne irosim viața în tot felul de dispute, și să găsim acel drum care să ducă spre Cel care ne este prieten cu adevărat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

Seria întâlnirilor duhovnicești va continua pe 11 aprilie la Comănești cu prezența părintelui profesor Constantin Necula, urmând ca în curând să revenim cu mai multe detalii organizatorice.

(Cristian Balaban)