Prezență arhierească la „Zilele comunei Stănița”

Astăzi, 18.07.2015, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a participat la manifestările cultural-religioase din cadrul celei de-a XV-a ediții a „Zilelor comunei Stănița” din județul Neamț, localitatatea sa natală.

Manifestările au debutat cu săvârșirea slujbei Vecerniei în foișorul din curtea bisericii „Sfântul Nicolae”, la care a participat un sobor de preoți de mir și ieromonahi, în frunte cu părintele Dragoș Munteanu, protopop al  Protopopiatului Roman. Apoi a fost săvârșită slujba de Te Deum de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, ca prinos de recunoștință adus lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra acestei comunități de-a lungul timpului.

Tot aici s-a desfășurat și prima ediție a concursului de toacă intitulat „Chemarea credinței”, la care au participat tineri  ai satului și din comunitățile învecinate, care, la final, au fost binecuvântați  și premiați de înaltul ierarh.

După acest eveniment , toți cei prezenți au mers în procesiune de la Biserica „Sfântul Nicolae” la monumentul ridicat în amintirea marelui duhovnic al Sihăstriei, părintele Arhimandrit Ioanichie Bălan (1930-2007), fiu al localității Stănița. Aici a fost săvârșită o slujbă de pomenire și au fost depuse coroane de flori, apoi toți cei prezenți s-au deplasat spre biblioteca „Arhimandrit Ianichie Bălan”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de sfințire a apei și a binecuvântat acest așezământ de cultură local, precum și muzeul etnografic  al satului Stănița.

Începând cu ora 18.00, toți cei prezenți au participat la Simpozionul Național „Stănița – pagini de istorie, cultură și spiritualitate. Mari duhovnici, oameni de cultură și păstori de suflete: Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ieroschimonah Vichentie Mălău, Părintele Dumitru Stan, Părintele Constantin Ardeleanu și Părintele Costache Buzsugan”. În cadrul acestui simpozion au conferențiat invitați de seamă, între care amintim pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, părintele  Prof. dr. Vasile Nechita de la Universitatea „Ovidius” din Constanța, părintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, Arhimandrit Vichentie Amariei, Starețul Mănăstirii Secu, părintele Ghenadie, delegat din partea Mănăstirii Sihăstria, precum și Părintele Țuscanu Florin.

Seria comunicărilor a fost deschisă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim care a vorbit celor prezenți despre relația specială, duhovnicească, pe care a avut-o cu părintele Ioanichie în anii petrecuți la Mănăstirea Sihăstria, despre preocupările cărturărești ale părintelui, despre unele cărți ce au  văzut lumina tiparului sub semnătura acestuia, prezentând în același timp motivația ce a stat la baza aparițiilor editorialistice din Sihăstria Neamțului.

Părintele Sturzu Constantin a rememorat în comunicarea sa momentele primei întâlniri cu părintele Ioanichie la Mănăstirea Sihăstria, vorbind celor prezenți și despre rolul cărții religioase în viața creștinului român. De asemenea, părintele consilier a creionat portretul predicatorului și scriitorului Ioanichie, care spunea întotdeauna celor cu care discuta despre cunoașterea lui  Dumnezeu în acea perioadă de grea încercare pentru Ortodoxie: „poporul acesta are nevoie de cărți”.

Părintele Ghenadie, delegat al părintelui Arhimandrit Arsenie Popa și al Mănăstirii Sihăstria, a omagiat personalitatea părintelui Ioanichie vorbind despre Ioanichie scriitorul, despre dragostea și jerfa scrisului de carte ale acestuia, despre convorbirile duhovnicești culese de părintele Ioanichie și despre deschiderea sa către tinerii studenți care frecventau oaza de spiritualitate a Sihăstriei.

Părintele Țuscanu Florin a prezentat în expunerea sa pe părintele Ioanichie pelerinul, care, în călătoriile sale la Locurile Sfinte, a cules mărturii ale Creștinătății pe care le-a consemnat ulterior în scrieri ce peste timp au dobândit o valoare documentară.

Părintele Arhimandrit Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu, a vorbit despre părintele Ieroschimonah Vichentie Mălău, pe care l-a caracterizat ca fiind un părinte smerit ce sfătuia pe toți la ascultare și a cărui principală calitate a fost milostenia. De asemenea, părintele arhimandrit, prezentând viața plină de sfințenie a ieroschimonahului Vichentie Mălău, și-a exprimat convingerea că obștea Sihăstriei a câștigat în ceruri un sfânt mijlocitor în persoana acestuia.

 Părintele prof. univ. doctor Vasile Nechita de la Universitatea „Ovidius” din Constanța a omagiat personalitatea părintelui Costache Buzdugan, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, fiu al Stăniței, acum trecut în viața veșnică, pe care l-a avut ca profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț.

În timpul pauzelor dintre comunicări, tineri ai comunei Stănița, îmbrăcați în costume populare, au rostit poezii din opera părintelui Ioanichie Bălan ce au apărut la Editura Mănăstirii Sihăstria într-un volum de versuri intitulat „Versuri duhovnicești”.

La final, au avut loc discuții libere, la care au luat parte personalități ale comunității locale care și-au exprimat sentimentele și gândurile personale omagiind pe Arhimandritul Ioanichie Bălan, iar Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a oferit tuturor participanților la acest simpozion câte un volum din poeziile părintelui.