Prezență arhierească la mormântul părinților Episcopului Melchisedec Ștefănescu

Sâmbătă, 14 mai, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, o delegație a Centrului eparhial de la Roman a fost prezentă la Gîrcina, localitatea natală a Episcopului Melchisedec Ștefănescu.

Sâmbătă, 14 mai, o delegație a Centrului eparhial de la Roman condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Iachim a fost prezentă în localitatea Gîrcina pentru a participa la manifestările cultural-religioase dedicate de gârcineni Episcopului Melchisedec Ștefănescu, la împlinirea a 124 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Evenimentul a debutat la ora 10.00, în fața primăriei din localitate, acolo unde oficialități locale, tineri îmbrăcați în straie tradiționale și numeroși locuitori ai localității Gîrcina s-au adunat în fața bustului Episcopului Melchisedec. Aici au fost rostite scurte alocuțiuni de către doamna primar Aurora Balan care a vorbit gârcinenilor despre importanța personalității episcopului Melchisedec devenit un simbol al localității și un model pentru tinerii din localitate și de către domna director al școlii din localitate care, între altele, a anunțat faptul că școala generală din Gîrcina poartă numele Episcopului Melchisedec ca omagiu adus de către această instituție celui mai învățat episcop al românilor.

Apoi, toți cei prezenți au mers în procesiune, cu tabloul ierarhului și moaștele sfântului Antipa de la Calapodești, în sunetul buciumelor și al cântărilor pascale intonate de fiii satului, până la biserica din localitate. La intrarea în curtea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost întâmpinat cu pâine și sare de către tineri îmbrăcați în port național, oficialități locale, numeroși localnici și un sobor de preoți din Protopopiatul Piatra Neamț.

A urmat apoi slujba de pomenire a Episcopului Melchisedec Ștefănescu, precum și a membrilor familiei sale, săvârșită în curtea bisericii într-un foișor special amenajat pentru acest eveniment. La finalul slujbei, părintele protopop Tofan Valentin, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan la acest eveniment, a vorbit despre importanța cinstirii Episcopului Melchisedec Ștefănescu pentru localitatea Gîrcina și întreaga zonă nemțeană, mulțumind totodată Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru faptul că s-a implicat în promovarea personalității acestui episcop „Melchisedec Ștefănescu a fost omul providențial pentru Biserică, pentru neam și pentru țară. Vă mulțumim în mod deosebit pentru dragostea cu care cinstiți memoria acestui înaintaș. Ați dat naștere la cele mai frumoase zile închinate unui arhiereu al lui hristos. Evenimentele închinate Episcopului Melchisedec au depășit dimensiunea spirituală, dobândind o conotație istorică. Aducem mulțumiri și pentru faptul că această personalitate nu este importantă doar pentru această comunitate sau județ, ci pentru întreaga țară”, a spus părintele protopop. La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit gîrcinenilor despre semnificația locurilor natale în biografia lui Melchisedec și despre valoarea inestimabilă a activității sale înainte și după ce a devenit episcop în cele două eparhii pe care le-a păstorit „Episcopul Melchisedec a marcat timpul său ca nimeni altul. El își trage sorgintea din aceste locuri binecuvântate de Dumnezeu, dar a activat în părțile de Sud ale Moldovei și apoi la Roman. Melchisedec Ștefănescu, alături de Andrei Șaguna și Calinic al Râmnicului au fost trimișii lui Dumnezeu care au luptat pentru integritatea credinței și a neamului românesc în timpuri foarte grele. În anul acesta am ales ca generic pentru manifestările dedicate lui Melchisedec remarca Mitropolitului Iosif Naniescu, ctitorul catedralei mitropolitane din Iași, „Melchisedec Ștefănescu-cel mai învățat episcop al românilor”. Melchisedec a fost o lumină pentru neamul românesc de aceea noi am ales să promovăm activitatea sa în cadrul Zilelor Melchisedec Ștefănescu alegând în fiecare an câte un aspect al personalității sale. Dacă anul acesta ne-am adunat la mormântul părinților săi pentru a înălța rugăciuni de pomenire, sperăm că în viitor Dumnezeu va rândui să ne întâlnim pentru a ne ruga lui ca unui sfânt”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

De aici, toi cei prezenți, în sunetul clopotelor și al imnului pascal: Hristos a înviat, au mers la mormântul părinților ierarhului Melchisedec, preotul Petru și prezbitera Anastasia, unde au înălțat rugăciuni pentru cei pomeniți.

Pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, acest eveniment desfășurat la Gîrcina se înscrie în programul manifestărilor cultural-religioase dedicate celei de-a XVI-a ediții a Zilelor Melchisedec Ștefănescu desfășurate la Roman, în perioada 12-16 mai, sub genericul „Melchisedec Ștefănescu-cel mai învățat episcop al românilor”.

(Pr. Valentin Băltoi)