Premierea la nivel național a Concursului „Icoana și Școala Mărturisirii”

      Cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena’’ a avut loc premierea câştigătorilor Concursului Naţional de Creaţie „Icoana şi şcoala mărturisirii’’, derulat în perioada decembrie 2016-aprilie 2017. Alături de celelalte eparhii a fost prezentă și echipa câștigătoare a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu proiectul „Suflet de copil în slovă și culoare”.

Aceasta a fost formată din doamna profesor Elena Daniel Coșa și tânăra Iulia Merlușcă, de la Parohia „Izvorul Tămăduirii“ din municipiul Onești, protopopiatul Onești, județul Bacău.

 De subliniat este faptul că Eparhia Romanului și Bacăului a ocupat un loc fruntaș la nivel patriarhal între celelalte Eparhii prin faptul că au fost implicați în concurs peste 900 de copii, fiind remarcat acest fapt în filmul de prezentare al evenimentului național.

        Pe parcursul celor două zile, 20-21 mai a.c. elevii şi coordonatorii, preoţii şi profesorii de religie înscriși în acest concurs național cu implicații cultural-catehetice, au participat la un program de activităţi cu încărcătură spirituală şi culturală. S-au închinat la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou şi a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Apoi, a urmat vizitarea Palatului Patriarhiei, unde, însoţiţi de ghid, s-au bucurat de informaţiile cu caracter istoric şi cultural, transmise pe tot parcursul vizitei.

   Următorul eveniment s-a desfăşurat la Centrul Naţional pentru Formarea  Continuă „Dumitru Stăniloae’’, unde, în Aula „Iustin Patriarhul’’ s-a vizionat filmul realizat de Trinitas TV, ce a prezentat filmări reprezentative din eparhiile participante la concurs.

   În încheierea evenimentului, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop –Vicar Patriarhal, a transmis un cuvânt de mulţumire  şi de binecuvântare tuturor participanţilor, pentru dăruirea şi implicarea acestora în activităţile culturale, filantropice şi educative ce au ca rol menţinerea valorilor morale în societatea de azi.

  Duminică 21 mai, elevii însoţiţi de coordonatori, au primit harul divin prin participarea la Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel alături de un sobor de Ierarhi.   La sfârşitul slujbei a urmat premierea participanţilor la Concursul Național de creație „Icoana și Școala Mărturisirii”.

Pline de emoție sfântă, reprezentantele Eparhiei Romanului și Bacăului, au prezentat impresiile lor:

„Azi am trăit un moment înălţător şi sensibil, unic în viaţa mea. Întâlnirea cu P.F. Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române,  m-a determinat să muncesc mereu cu aceaşi perseverenţă şi dăruire şi să Îi mulţumesc Bunului Dumnezeu, pentru darurile cu care m-a înzestrat. Toată munca pe care am depus-o până acum a meritat. Mulţumesc doamnei mele profesoare de religie, pentru că mi-a oferit posibilitatea de a participa la acest concurs, dar şi  părinţilor mei, care m-au susţinut şi mi-au fost alături pe tot parcursul muncii mele investite în acest proiect, a exlicat eleva Iulia Merluşcă.

   „Prin participarea la acest concurs am urmărit să conştientizez elevilor importanţa icoanei în viaţa lor de mici creştini, dar şi întărirea sentimentului de respect faţă de semenii lor. Activităţile desfăşurate pe tot parcursul  proiectului, au fost realizate sub trei aspecte: practic, prin pictarea de icoane, desene religioase, participarea la procesiuni; spiritual, prin asistarea la slujba Sfintei Liturghii şi filantropic, prin donarea de alimente persoanelor aflate în suferinţă.  Mulţumim lui Dumnezeu că ne-a călăuzit paşii în fiecare moment al activităţilor derulate, iar elevii au înţeles că nimic nu se poate fără ajutorul divin”, a declarat doamna profesor Elena Daniela Coșa.

Reamintim faptul că proiectul „Suflet de copil în slovă și culoare”, care a reprezentat Eparhia Romanului și Bacăului la faza națională a concursului „Icoana și școala mărturisirii”, a fost premiat la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 16 mai, în contextul manifestărilor dedicate celei de-a XVII a ediții a Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu.

(Pr. Daniel Marari)