Prelegere de mistică ortodoxă la Protopopiatul Bacău

În contextul „Anului omagial al unităţii de credinţă şi de neam“ precum şi  „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918“ , cu binecuvântarea IPS Arhiepiscop Ioachim, la sala de conferințe a Protoieriei Bacău, părintele diacon lector univ. dr. Sorin Mihalache din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” Iași a susținut o conferință cu tema ”Fragmentare și unificare lăuntrică. Mențiuni filocalice și câteva rezultate recente”.

Sala de conferințe a Protoieriei Bacău a găzduit astăzi, 15 mai, orele 10.00, conferința cu tema ”Fragmentare și unificare lăuntrică. Mențiuni filocalice și câteva rezultate recente”, susținută de diacon lector univ. dr. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Dumitru Stăniloae” din Iași. Cei peste o sută de preoți prezenți la această întâlnire au avut bucuria de a asculta o fascinantă prelegere de mistică ortodoxă, susținută de apreciatul invitat care și-a argumentat discursul oferind frumoase și interesante citate din ”Filocalie”. Provocărilor venite din partea lumii, preotul trebuie să le răspundă cu o viață duhovnicească intensă, cu un program de rugăciune constant, cu lecturi din scrierile sfinților părinți și, din când în când, retragerea din fața zgomotului și a gălăgiei pe care societatea le produce, tulburând nu doar mintea, ci și inima omului.

”Trăirea și cunoașterea lui Dumnezeu, pe cât este cu putință, nu sunt rezervate doar monahilor, deci celor ce-și aleg un fel de viață, separat de trăirea în lume, ci sunt la dispoziția tuturor celor care, luminați prin baia botezului, stăruiesc în comuniunea grației sfințitoare a Sfintelor Taine, beneficiind de acea desăvârșire duhovnicească deosebită, care să-i ridice și să-i mențină la treapta de cunoaștere la care au ajuns Părinții Bisericii”, a explicat diaconul Sorin Mihalache.

Totodată, apreciatul vorbitor a evidențiat importanța abordărilor duhovnicești a problemelor cu care oamenii și societatea se confrunță, aducând mărturiile unor părinți filocalici precum Isaac Sirul, Petru Damaschimul, Calist Patriarhul și mulți alții consemnați în traducerile inegalabile ale preotului Dumitru Stăniloae.

 La rândul său, protopopul Costică Busuioc, mulțumind învățatului invitat pentru cuvântul rostit și pentru prezența în mijlocul clerului băcăuan, a reamintit importanța studiului, a lecturilor cu conținut spiritual, care sunt ziditoare și roditoare atât pentru cel chemat să lumineze sufletele și inimile semenilor, cât și pentru toți cei cu care intră în contact.