Praznicul Adormirii Maicii Domnului în Protoieria Sascut

Miercuri, 15 august 2018, când Biserica Ortodoxă Română prăznuieşte Adormirea Maicii Domnului, prin purtarea de grijă a părintelui Protoiereu Ioan Negoiță, Biserica Parohiei Păncești cu hramul "Adormirea Maicii Domnului” s-a gătit în straie de sărbătoare, devenind neîncăpătoare atât pentru credincioșii satului, pentru pelerinii veniți din satele învecinate, cât și pentru fiii din diaspora întorși la biserica lor de suflet, biserica copilăriei, biserica de acasă. 

 

La invitația părintelui protopop, au participat PC Pr. Iulian Budescu, Vicar Administrativ în cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud, P.Cuv. Protosinghel Ștefan, de la Mănăstirea Schitul Doamna, un sobor de 10 preoți, la care s-au alăturat reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Ziua a debutat cu slujba Ceasurilor, Acatistul Adormirii Maicii Domnului și Sfânta și Dumnezeiască Liturghie, iar cântările la strană au fost interpretate de un grup psaltic, format din tineri seminariști și teologi, fii ai Comunei Sascut.

Din potirul euharistic s-au împărtășit numeroși credincioși de toate vârstele, din "leacul nemuririi", după cuvântul Sfinților Părinți. 

În cuvântul de învățătură rostit de oaspetele din Basarabia, a fost evidențiată calitatea Maicii Domnului de rugătoare nebiruită pentru toți credincioșii, de Maică Duhovnicească a tuturor creștinilor, de "uşă a lui Dumnezeu” pentru că prin ea a intrat Fiul lui Dumnezeu în lume.

Părintele Protoiereu a mulțumit celor prezenți pentru participarea la Praznicul din această zi și în mod special copiilor din Basarabia, însoțiți de cadrele didactice de la Școala Gimnazială din Manta -Republica Moldova, beneficiari ai proiectului eparhial desfășurat în Protoieria Sascut, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și cofinanțat de Consiliul Județean Bacău și Fundația „Episcop Melchisedec”, Filiala Bacău, "Tabără Culturală: Unire și unitate româno-basarabeană".

Apoi a amintit că în cuprinsul Protoieriei Sascut sunt mai multe biserici ce au ca hram această sărbătoare: biserica din satul Teiuș-Parohia Parava, biserica de cimitir-Parohia Orbeni I, biserica din Gura Crăiești-Parohia Crăiești, biserica Parohiei Cucova, biserica din Fântânele-Parohia Fântânele, biserica din cimitirul Parohiei Prădaiș, biserica din satul Ghilăvești-Parohia Huțu.

La final s-a oficiat un parastas pentru cititorii sfântului lăcaș, ulterior având loc agapa frățească oferită de parohie pentru pelerini și invitați. 

 

Pr Albu Gabriel