Pe urmele Sfântului Cuvios Antipa, la Calapodești

27 Iulie 2017

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, continuă derularea programului de tipul școală de vară „Vacanță în tinda bisericiiˮ în parohiile Protoieriei Sascut, multe dintre ele implementând concomitent și programul catehetic ”Cinstirea Icoanelor în ortodoxie” din cadrul proiectului eparhial ”Cateheze în parohii”, pentru a face cunoscută copiilor prezenți (parte dintre ei veniți din străinătate sau din alte zone), învățătura de credință și tradițiile străbune ale neamului românesc.

     Astfel, miercuri, 26 iulie, copiii de la școala de vară organizată de Parohia Păncești-Sascut au trăit o experiență spirituală deosebită, participând la un pelerinaj organizat în satul natal al Sf. Antipa de la Calapodești și la mănăstirea  de aici, unde, după cum mărturiseau ei înșiși, și-au dat seama că sfânt poate deveni oricare creștin, indiferent de poziția socială sau starea materială,  așa cum Sf. Antipa a provenit dintr-o zonă defavorizată din punct de vedere material, dar a reușit, prin străduința proprie, să urce pe culmile desăvârșirii.

      În biserica mănăstirii, copiii au participat la o cateheză despre cinstirea Sfântei Cruci prezentată de tânărul Cerbu Ștefan-Daniil, elev în clasa a – XII – la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, din Roman.

    Cateheza a fost legată pe de o parte de viața Sf. Antipa de la Calapodești, care și-a dus crucea vieții cu răbdare și nădejdea că Dumnezeu îi va ajuta să parcurgă drumul prin această lume așa cum o cere învățătura noastră de credință, iar pe de altă parte de faptul că aici, la Calapodești se păstrează crucea pe care a avut-o Sf. Antipa pe când era viețuitor la Mănăstirea Valaam din ținutul Novgorodului.

     Totodată copiilor li s-a explicat pe înțelesul lor, în ce constă viața de mănăstire, mulți dintre ei exprimându-și dorința de a reveni și poate, peste ani, de ce nu, ca viețuitori ai mănăstirii, să ducă mai departe tradiția monahismului românesc.    

(Pr. Negoiță Ioan)

Citește mai multe articole despre: protoieria sascut