Marea Unire serbată în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, evenimentele dedicate Centenarului Marii Unirii au debutat la Catedrala arhiepiscopală din Roman cu pomenirea numelor corifeilor actului istoric de la 1 Decembrie 1918, în cadrul Sfintei Liturghii, de către un sobor de preoți slujitori ai acestui străvechi chivot mușatin. În această zi de 1 Decembrie 2018, în toate cele șase protopopiate ale Eparhiei au fost săvârșite, începând cu ora 12.00, slujbe de Te Deum urmate de transmiterea mesajelor din partea oficialităților centrale și locale și de ceremonialul depunerii de coroane. 

Sâmbătă, 1 Decembrie 2018, începând cu ora 12.00, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un singur stat independent și suveran, în fața statuii întemeietorului cetății Romanului, câteva mii de romașcani au ales să serbeze Centenarul cu gândul la faptele mărețe ale înaintașilor, scrise cu litere de aur în cartea de istorie a neamului. La eveniment au participat oficialități centrale și locale, soldați, tineri și vârstnici într-o zi a bucuriei și recunoștinței.

Activitățile dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu intonarea Imnului de stat de către un grup de tineri, reprezentanți ai tuturor etniilor din Roman, apoi a urmat oficierea slujbei de Te Deum de către un sobor de preoți din Protopopiatul Roman, sub protia părintelui Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment. După oficierea slujbei de Te Deum a fost rostit mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, urmat alocuțiunile oficialităților județene și locale care au subliniat însemnătatea acestei zile pentru românii de pretutindeni și pentru romașcani, în special. Totodată a fost transmis și mesajul invitaților din orașul basarabean Ștefan Vodă, înfrățit cu municipiul Roman din anul 2013, prin care s-a subliniat importanța acestei zile pentru românii de pretutndeni.

La împlinirea a o sută de ani de la Prima Conflagrație Mondială și de la realizarea Marii Uniri, avem datoria nu doar de a comemora faptele nemuritoare ale străbunilor noștri, ci și de a lupta pentru păstrarea patrimoniului material și spiritual lăsat moștenire de ei, de a le arăta că faptele noastre de astăzi sunt întruchiparea idealurilor pentru care ei s-au jertfit.

A spus Înaltpreasfinția Sa în mesajul Său.

După rostirea mesajelor a urmat ceremonialul depunerii de coroane de către oficialități și cunoscuta paradă de tehnică militară, anul acesta participând autospecialele Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei, Serviciului de Ambulanță Județean și ale poliției Locale.  Sărbătoarea a culminat cu lansarea tricoloră a artificiilor și prinderea romașcanilor prezenți în hora unirii, reiterând peste timp idealul pentru care s-au jertfit cu arma în mână și gândul la Dumnezeu făuritorii României Mari.

În orașul Bacău, evenimentele cu iz patriotic și național  dedicate Zilei Naționale a României au început cu intonarea imnului de stat al României, în prima parte a zilei – dimineața, desfășurându-se ceremonialul depunerii de coroane și flori, urmat – în partea a doua a zilei, de săvârșirea unei  slujbe de Te Deum de către un sobor de preoți coordonat de Pr. Costică Busuioc, protopop de Bacău.

După oficierea slujbei de binecuvântare, la care au participat câteva mii de băcăuani, a urmat transmiterea de către protopopul locului a mesajului IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, special pregătit pentru acest moment aniversar. Oficialitățile județene și locale au transmis fiecare câte un mesaj prin reprezentanții lor. Între aceștia, au luat cuvântul doamna Maricica Coșa, Prefectul Județului Bacău, domnul Cosmin Necula, primarul municipiului Bacău, domnul Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău și alți reprezentanți, fiecare exprimând semnificația acestei alese zile.

Evenimente dedicate Centenarului au fost desfășurate în toate celelalte protopopiate ale Arhiepiscopiei.