Manifestări religioase și cultural - artistice prilejuite de cinstirea ocrotitorului Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”

30 Iunie 2016

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 1-2 iulie 2016, la Hârja va avea loc evenimentul intitulat Ştefan cel Sfânt, Domn al Moldovei -luptător pentru dreapta credinţă şi dreapta făptuire, manifestări religioase și cultural - artistice, prilejuite de cinstirea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, ocrotitorul instituției social - filantropice.

 

Programul omagial intitulat Model de credinţă şi filantropie, alături de urmaşii răzeşilor lui Ştefan cel Mare de la Hârja vestește bucuria împlinirii apostolatului social la Hârja, la împlinirea vârstei de 10 ani de activitate socială neîntreruptă dedicată persoanelor vârstnice.

 Încă din anul 2006, anul inaugurării primului centru rezidențial, instituția și-a diversificat programul social de îngrijire, debutând cu un serviciu rezidențial dedicat celor 5 beneficiari. Instituția a aplicat mai multe proiecte și și-a dezvoltat infrastructura și serviciile sociale într-un mod progresiv. Serviciul social acreditat al Parohiei Hârja dedicat persoanelor vârstnice, a fost completat de activitatea Asociației de la Hârja, ce poartă numele aceluiași ocrotitor.

Iniţiată în anul 2012, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, din cadrul Arhiepiscopiei Romanului si Bacăului,  a pus în practică un amplu proiect social – medical și cultural-educațional dedicat vârstnicilor și tinerilor. O sută de bătrâni din Centrele social-medicale rezidențiale, 20 de vârstnici îngrijiți la domiciliu și 40 de copii de la Centrele de zi sunt susținuți de 60 de angajați la care se adaugă numeroase cadre didactice voluntare implicate în educația slujirii aproapelui în cadrul celor 4 Centre de Creație, artă și tradiție populară și a celor 3 Centre de tineret și voluntariat, care oferă anual peste 300 de tineri și 100 de cadre didactice voluntare la toate activitățile Asociației de la Hârja.

Membră a Federației Filantropia a Patrirhiei Române din anul 2013 și a mai multor foruri naționale și internaționale, Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, reprezintă un partener social de încredere atât pentru spațiul public al serviciilor socail - medicale, cât și pentru cel privat.

Activitatea asociației este sprijinită de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, fiind una dintre instituțiile caritabile ale Centrului eparhial, coordonată cu mare atenție și înțelepciune de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

(Pr. Ilarion Mâță)

Citește mai multe articole despre: Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja