Mănăstirea Putna, spațiu sfânt de rugăciune și comuniune interortodoxă

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a făcut parte din soborul ierarhilor care a slujit Dumnezeiasca Liturghie la mănăstirea Putna astăzi, 25 septembrie, alături Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient. 

Cu ocazia vizitei oficiale în România, Părintele Patriarh Ioan al X-lea al Antiohiei și al Întregului Orient a fost prezent și la evenimentele dedicate împlinirii a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna. Preafericirea Sa a oficiat astăzi, 25 septembrie, Sfânta Liturghie la mănăstirea suceveană, alături de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Între ierarhii români care au slujit alături de Patriarhul Antiohiei s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna. După citirea Evangheliei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de bun venit Patriarhului Antiohiei în România, menționând totodată contextul vizitei Preafericirii Sale în țara noastră: „Din cetatea sfântă a Damascului, aflată la câteva zeci de kilometri de locul unde s-a petrecut minunea relatată în Sfânta Evanghelie, a venit în țara noastră Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient. Preafericirea Sa a venit să participe atât la sărbătoarea din această zi – 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, cât și pentru a fi împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfântului Antim Ivireanul, care a avut legături strânse cu creștinii vorbitori de limbă arabă din Siria, din Liban sau din alte zone atât de frâmântate astăzi, pentru care suntem datori să ne rugăm. În numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în numele Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în numele Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen, a ierarhilor prezenți și a părintelui stareț Melchisedec Velnic, precum și a tuturor credincioșilor, spunem un din inimă «Bine ați venit, Preafericirea Voastră, Părinte Patriah Ioan!»”.La rândul său, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea a mulțumit pentru invitația de a vizita România, vizită ce are menirea de a întări legăturile vechi ce există între Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia: „Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vizitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezența lor”.

În cadrul Sfintei Liturghii, doi viețuitori ai Mănăstirii Putna, părintele Ieremia și părintele Anania, au fost hirotoniți întru ierodiacon, respectiv ieromonah.

La chinonic, în timpul împărtășirii clericilor slujitori, Corul de copii „Fiii Putnei” a susținut un concert de cântări religioase, după care au urmat cuvintele de mulțumire ale Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și ale starețului Putnei, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic.

După Sfânta Liturghie, s-a desfășurat un program artistic conceput special pentru aniversarea Putna 550, realizat de către grupul vocal tradițional „Ai lui Ștefan noi oșteni” al elevilor de la Liceul „Ion Nistor” din Vicovu de Sus. Menționăm și faptul că în această duminică, de la ora 17:00, va avea loc o sinaxă duhovnicească, o întâlnire a Părintelui Patriarh Ioan al X-lea cu obștea Mănăstirii Putna.