Lumina binecuvântată de sfințeniei la mănăstirea Antim din Râmnicu Vâlcea

28 Septembrie 2016

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost reprezentantă de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la slujba de sfințire a bisericii mănăstirii Antim din Râmnicu Vâlcea, eveniment la care au participat ierarhi din trei țări ortodoxe.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a participat astăzi, 28 septembrie, la slujba de sfințire a bisericii Mănăstirii Antim din orașul Râmnicu-Vâlcea, la care au participat ierarhi din trei Biserici Ortodoxe. Sfântul locaș a fost sfințit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul României, de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei, de Mitropolitul Ioan de Rustavi (reprezentantul Patriarhiei Georgiei) și de alți ierarhi ai celor trei Biserici. Noua biserică a primit hramurile ”Izvorul Tămăduirii” şi ”Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. În cuvântul rostit, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că lăcașul de cult a fost construit prin strădania a doi ierarhi. ”Am sfințit această biserică nouă care, așa cum se cunoaște, are hramurile ”Izvorul Tămăduirii”, sărbătoarea Maicii Domnului, și ”Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. De aceea, biserica aceasta se mai numește și biserica Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea, urmând același nume ca și biserica Mănăstirii Antim din București. Ne-am bucurat că a fost aici prezent Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient, Înaltpreasfințitul Ioan Rustavi, din partea Patriarhului Ilia al II-lea al Georgiei. Această mănăstire a fost făcută prin grija vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Gherasim al Râmnicului și apoi a fost pictată în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Varsanufie. Iată o lucrare frumoasă care poate fi o pildă de bogăţie iconografică. Aici au fost condensate o mulţime de teme iconografice şi teologice. Dar biserica este şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi”, a spus Preafericirea Sa.

Pentru noua biserică, Patriarhul României a dăruit un set de vase sfinte, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi despre viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat.

După Sfânta Slujbă, a avut loc proclamarea oficială a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la TurnuTomosul Sinodal a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. ”Smerenia noastră, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, împreună cu toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind la vieţuirea plăcută lui Dumnezeu a acestor fericiţi sfinţi cuvioşi părinţi, care au sfinţit şi împodobit pământul Olteniei, luând aminte la râvna lor vrednică de laudă pentru rugăciunea şi apărarea dreptei credinţe şi căutând folosul duhovnicesc al poporului dreptmăritor ce poartă numele lui Hristos, urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe, pe temei canonic şi sinodal, chemând în ajutor harul Preasfintei, Celei de o viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi, hotârăm ca de acum înainte şi în veci Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, cu zi de pomenire în 3 septembrie, şi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie, să fie număraţi între Sfinţii Bisericii şi să fie pomeniţi şi cinstiţi cu cântări de laudă în zilele lor de pomenire”, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Au fost arătate, apoi, icoanele sfinţilor, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara şi au fost intonate troparele lor. La finalul ceremoniei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru arhierei, câte un engolpion cu chipul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, câte o Evanghelie cu miniaturi şi o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea, părintele arhim. Sava Pleșa, starețul Mănăstirii Antim a primit Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru clerici, iar credincioşii au primit iconiţe cu chipul ocrotitorului Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Ne aflăm într-o regiune binecuvântată de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost episcop la Râmnic între 1705-1708, iar aici a tipărit mai multe cărţi, dintre care cele mai importante sunt Liturghierul împreună cu Molitfelnicul în 1706. Mai târziu, ele au fost tipărite tot de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul la Târgovişte în anul 1713, dar în mod separat. Aceste cărţi au impus definitiv limba română în cultul Bisericii noastre şi o mulţime de rugăciuni formulate de Sfântul Antim sunt aproape identice până în prezent. Astăzi, ne aflăm într-un spaţiu de sfinţire, de binecuvântare şi de mare lucrare misionară. (…) Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze mitropolia şi arhiepiscopia aceasta şi zona aceasta care are o tradiţie creştină foarte puternică, care trebuie păstrată, cultivată şi continuată cu multă bucurie”, a spus Patriarhul României.

În semn de mulţumire, Arhiepiscopul Râmnicului a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române într-o mică raclă o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara. Preafericirea Sa a precizat că această raclă va fi aşezată în noua Catedrală Patriarhală.

Cei patru sfinți au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016.