Liturghie la paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași

Cu binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Teofan și din încredințarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, o delegaţie preoțească din Eparhia Romanului şi Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie în paraclisul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae" din Iași, la slujbă fiind prezenți studenții acestei instituții de învățământ universitar.

Miercuri, 25 aprilie 2018, la paraclisul Facultății de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași, închinat Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și Sfântului Grigorie Teologul, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei o delegație de la Roman, formată din preoți și diaconi a oficiat aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru studenții care urmează cursurile acestei prestigioase instituții de învățământ din capitala Moldovei. Din delegație au făcut parte, părintele Valentin Băltoi, consilier eparhial, părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău și părintele Costel Mareș, protopop de Moinești și părintele arhidiacon Nectarie Eftimie, slujitor la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele consilier Valentin Băltoi a transmis mesajul IPS Ioachim, adresat studenților teologi.

În cuvântul său, Ierarhul a îndemnat tinerii să se ocupe de viața lor duhovnicească pentru a deveni lucrători în Via Domnului.

O școală a apostolilor este și instituția în care zilnic gustați din învățătura pe care părinții profesori v-o dăruiesc, fiind martorii unei altfel de succesiuni, și beneficiind de învățătura pe care dascălii voștri o culeg și o sintetizează cu grijă din ceea ce știința timpului și rezultatele cunoașterii celei mai actuale le oferă. Această sinteză a gândirii recente sunteți chemați să o asimilați și să o împărtășiți lumii în care existați, pentru că voi sunteți apostolii și mironosițele Bisericii de astăzi, chemați să mărturisiți omului recent că Hristos este viu, că Evanghelia nu este doar o carte, că teologia este trăirea prezenței reale a lui Dumnezeu, iar creștinul de astăzi este un pelerin spre Cer. Că Sfânta Liturghie este sinteza liturgică a vieții lui Hristos, Dumnezeu-Omul și cadrul dumnezeiesc în care ne putem umple de prezența Sa.

Totodată, Părintele Arhiepiscop Ioachim i-a îndemnat să se pregătească cu responsabilitate pentru misiunea la care sunt chemați:

Anii pe care îi petreceți aici sunt apostolatul vostru, sunt cadrul academic în care aveți șansa de a pătrunde din perspectiva atâtor discipline teologice frumusețea inefabilă a Ortodoxiei și a retrăi profunzimile amețitoare ale cunoștințelor patristice. Toate acestea sunt un tezaur pe care sunteți chemați să-l apărați și să-l valorificați, mărturisind și altora prezența vie a lui Dumnezeu în lume și în inima omului. Asemenea apostolilor, și voi trebuie să învățați cum să hrăniți cu har pe oameni și să dați gust vieții, devenind voi înșivă lumină, hrană, sare și făcându-vă tuturor toate, ca măcar pe unii să-i dobândiți. Trăiți teologia rugăciunii, pentru a fi temple ale Duhului Sfânt, ruguri aprinse prin care Dumnezeu să vorbească lumii. Lăsați cuvântul Scripturii să vorbească prin faptele voastre, iar frumusețea scrierilor filocalice să poată fi văzută pe chipul vostru. Fiți vasele Olarului pline de hrană pentru cei lipsiți de cuvântul Domnului.

După citirea mesajului, părintele prof dr. Marcel Cojocaru, duhovnicul studenților teologi, a mulțumit IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru mesajul adresat, precum și delegației preoțești din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

(Pr. Daniel Marari)