Lansare de carte în Protopopiatul Onești

În data de 20 noiembrie 2018, la Biblioteca Municipala "Radu Rosetti" din Onești, a avut un nou eveniment cultural-istoric ce se înscrie între activitățile Protoieriei Onești dedicate Anului Centenar.


La invitația părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, doamna profesor doctor Gabriela Girmacea a lansat în premieră pentru elevii din Onești, cartea: Unirea-Măreția unui timp. Dicționar de personalități și instituții". Demersul editorialistic valoros este concretizarea muncii unui grup de intelectuali cooptați de doamna profesor și anume: Prof. Univ. Dr. Carmen Bulzan, Pr. Dr. Mihai Gojgar și Dr. Tudor Rățoi. Cartea își propune prin conturarea a 100 de medalioane de personalități și instituții care au avut un rol înseamnat în actul Marii Uniri, să creeze cititorului contemporan o breșă în timpul istoriei bimilenare a poporului român spre a înțelege în timp și spațiu actul de la 1918. În deschiderea evenimentului părintele protoiereu a subliniat importanța unui astfel de demers, arătând că printre personalități și elite în decursul timpului, sfinții, ierarhii, clericii și alți slujitori ai Bisericii Ortodoxe, dar și ai Bisericii Greco-Catolice, au avut un rol important.
Din partea bibliotecii a luat cuvântul domnul director Ionuț Tenie, urmat de părintele Andrei-Silviu Neicu, care a făcut o recenzie asupra cărții. Părintele a remarcat faptul că doamna profesor a încercat, alături de colaboratori, să pătrundă cât mai adânc în timp, dar și dincolo de evenimențial, înscriindu-se în concepul de istorie a mentalităților. De asemenea, mergând într-o logică a cronologiei a încercat să puncteze pornind de la Predica Sfântului Apostol Andrei și până la serviciul religios oficiat în ziua de 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, rolul Bisericii în Actul Unirii și faptul că unitatea creștină a poporului român nu a fost decalată față de ideea unității naționale.
În partea a doua a evenimentului, directorii, profesorii și elevii prezenți, au vizionat un film documentar despre viața Reginei Maria intitulat: "Inima nomadă a Marii Uniri".
La final, parintele protoiereu a înmânat atât doamnei profesor, cât și coautorilor diplome de onoare și cărți semnate de Înaltpreasfințitul Părinte IOACHIM, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, mulțumindu-le pentru implicare.