La Roman au debutat zilele Episcop Melchisedec Ștefănescu, ediția a XVIII-a

Astăzi, duminică, 13 mai 2018, a debutat cea de-a optsprezecea ediție a manifestărilor dedicate marelui ierarh romașcan Melchisedec Ștefănescu, care a păstorit pe scaunul vlădicesc de la Roman în ultima perioadă a vieții sale, până la nașterea sa în veșnicie (1879-1892). Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în parteneriat cu Consiliul Județean Neamț, Primăria Municipiului Roman, Fundația „Episcop Melchisedec”,  Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și Biblioteca Municipală „George Radu Melidon”. Astfel, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman a fost  săvârșită Sfânta Liturghie Arhierească în cadrul căreia a fost pomenit Ierarhul Melchisedec.

Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în contextul pomenirii vrednicului ierarh Melchisedec Ștefănescu, la serbarea celei de-a XVIII-a ediții a Zilelor ”Episcop Melchisedec Ștefănescu” a adunat în cadrul Sfintei Liturghii ce a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, un impresionant sobor de preoți și mulțime de credincioși ce au dorit să aducă un pios  omagiu fostului ierarh de la Roman, care a marcat istoria timpului său.

Cuvântul de învățătură al pericopei evanghelice a fost rostit de părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care a vorbit despre orbirea trupească și despre cea spirituală.

Cei mai învățați din poporul ales atunci când au luat contact cu minunea vindecării s-au dovedit a fi orbi ei în fața evidenței. Existența Lui Hristos despre care orbul vindecat vine și dă o mărturie atât de evidentă, clară și categorică îi silește pe farisei să îl de-a afară din templu, pentru că nu erau mulțumiți nici cu prezența lui ca fiind un martor al luminii, nu erau mulțumiți nici cu mărturia sinceră pe care o dădea și pe care ei nu o puteau contesta și în fața căreia erau neputincioși. Creatorul luminii poate crea lumina, așa cum a făcut la început prin cuvânt și de data aceasta prin faptă

La finalul Sfintei Liturghii, preotul Gheorghiță Secară de la Parohia Rediu din Protopopiatul Roman a fost hirotesit duhovnic pentru a putea răspunde nevoilor spirituale ale credincioșilor în parohia încredințată. Totodată, părintele arhidiacon Ioan Ciobanu, secretar eparhial, a dat citire Gramatei de numire ca duhovnic. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul Paraschevi al catedralei.

La finalul sfintei liturghii, părintele Ioniță Andrei, mare ecleziarh al Catralei arhiepiscopale, a anunțat ordinea intrării în procesiune pentru credincioșii și preoții prezenți. Apoi, toți cei prezenți, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, s-au deplasat spre capela din curtea fundației, unde, pe scena din fața bustului ilustrului ierarh, a fost săvârșită o slujbă de pomenire.

Tot aici, trei tinere eleve, Hereș Andreea clasa a X-a, Andronic Denisa Elena – clasa a IX-a și Pavelescu Maria – clasa a VIII-a, au fost răsplătite de către ierarh cu premii în cărți și bani pentru rezultatele deosebite obținute la faza națională a Olimpiadei de Religie-cultul ortodox, desfășurată anul acesta la Iași, în perioada aprilie 2018. De asemenea, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim a primit Diploma de vrednicie și părintele Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Șcala Bacău, pentru promovarea vaorilor spiritual-religioase în cadrul concursurilor și olimpiadelor școlare.

Prezenți la eveniment, membri din Asociația Tinerilor Ortodocși Roman au fost, de asemenea, răsplătiți cu Diploma de Vrednicie, dar și cu adeverințe de voluntariat pentru activitățile pe care le-au desfășurat în cadrul grădiniței Melchisedec Ștefănescu, cu tinerii, în perioada vacanțelor școlare.

Totodată, câțiva tineri de la Centrul de Zi din cadrul fundației romașcane, coordonați de doamna Cristina Zmău, au susținut un scurt program artistic dedicat Unirii de la 1918. Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat la mormântul Ierarhului Melchisedec  pentru a depune coroane de flori. Aici, IPS Ioachim a ținut un scurt cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța cinstirii înaintașilor.