Întâlnirea trimestrială a preoților din Protopopiatul Roman

14 Martie 2018

       Având înalta binecuvântare, miercuri, 14 martie 2018, în Biserica „Precista Mare” din Municipiul Roman, a avut loc întâlnirea trimestrială a preoților din Protopopiatul Roman.
Delegați ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului la acest eveniment au fost PC Pr. Zamfir Alexandru, consilier administrativ și PC Pr. Valentin Băltoi, consilier cultural.

 Dat fiind faptul că această întâlnire a avut o dublă semnificație cultural - administrativă, în prima parte a întâlnirii, părintele Melenciuc Mihai-Silviu, preot slujitor la Parohia Crăiești, a susținut conferința cu tema „Sinodul de la Iași (1642) și unitatea credinței”, aceasta fiind extrasă din tematica propusă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în contextul Anului Omagial 2018.

Având în vedere că în ziua de 30 mai, anul acesta, se vor împlini 626 ani de la prima atestare documentară a municipiului Roman, părintele Florin-Aurel Țuscanu, de la Parohia Trifești, a prezentat un material cu privire la descoperirea unui monument funerar a primului episcop al Romanului, Preasfințitul Calist, înmormântat la Mănăstirea Neamț. Au urmat dezbateri pe cele două teme prezentate.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, părintele consilier Băltoi Valentin, a adus la cunoștința preoților prezenţi, ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod.  

În continuare, PC Pr. Protopop Dragoș Alexandru Munteanu a prezentat proiectul social-filantropic „Flămând am fost si Mi-aţi dat să mănânc!”, proiect desfășurat în perioada Postului Mare, ce are drept scop întrajutorarea credincioșilor din cuprinsul protopopiatului, aflaţi în nevoi. Părintele Mario Doro Ciucanu, director al Agenției de Turism Meteora Tour a prezentat ofertele pentru pelerinajele din cursul anului 2018.

La finalul întâlnirii, PC Pr. Consilier administrativ Zamfir Alexandru, a dat răspuns întrebărilor venite din partea preoților, ce au avut drept scop îmbunătățirea activităților pastoral-administrative din parohiile Protopopiatului Roman. Tot în cadrul acestei ședințe, domnul Benta Alexandru, reprezentant al I.S.U. Neamț, a prezentat proiectul „Nu tremura la cutremur”. Au fost distribuite materiale informative pentru buna informare a credincioșilor.

(pr. Dragoș Munteanu)

Citește mai multe articole despre: protopopiatul roman, sedinta administrativa, 2018