Inaugurarea unui Centru de informare la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”

Luni 29 ianuarie 2018, după Vecernia praznicului Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” a avut loc un eveniment important pentru comunitatea educațională a liceului, sfințirea, de către Înaltpreasfințitul Ioachim, a unei săli moderne de lectură, anume Centrul de Informare ”Dimitrie Matcaș”.

 Necesitatea amenajării unui astfel de spațiu a venit din nevoia de a oferi elevilor un loc adecvat învățării, din moment ce, după-amiaza, clasele sunt ocupate de elevii ce urmează învățământul postliceal, cu specializarea asistent medical generalist. Timp de trei luni, cu eforturi considerabile, realizate prin intermediul unei veritabile subscripții publice, s-au reabilitat tencuiala și pardoseala unei încăperi de 120 de metri pătrați, s-a instalat un sistem modern de iluminat, s-a schimbat tâmplăria în conformitate cu rigorile în vigoare pentru clădirile monumente istorice, s-a instalat un sistem termic eficient (cu ajutorul Primăriei municipiului Roman) și s-a achiziționat mobilier nou, de calitatate. Acest demers a fost sprijinit de o serie de donatori, clerici și laici, care au decis să aducă o bucurie elevilor acestui liceu.

Evenimentul a debutat cu oficierea Vecerniei unite cu Litia și a slujbei de sfințire a apei sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim de către soborul de preoților profesori ai liceului, cărora s-au adăugat preoți romașcani și preoți absolvenți ai acestei instituții. La eveniment au participat oficialități locale, donatori, profesori, elevi și credincioși.

La finalul slujbei, părintele Ioan Amarinei, directorul Liceului Teologic, a prezentat proiectul de reabilitare a sălii pe care la inițiativa Înaltpreasfințitului Ioachim a transformat-o în Centrul de informare „Dimitrie Matcaș” spațiu ce va fi folosit de elevii seminariști pentru a-și petrece după-amiezele asimilând și aprofundând studiile patristice. Spațiul, aflat în proximitatea Paraclisului cu hramul  „Sfântul Gheorghe” va fi loc de meditație și studiu pentru elevii de la cele două specializări, Pastorală și Ghid turism religios.

În prezența acestora, domnul Lucian Micu, primarul municipiului Roman a apreciat activitatea desfășurată de corpul profesoral din această instituție subliniind importanța credinței pentru viața unui om:

 Deși trăim într-o lume din ce în ce mai tehnologizată, reușim să acordăm credinței o importanță majoră deoarece credința este leitmotivul după care trebuie să ne conducem viața.

Amintind despre faptul că Unirea a fost serbată la Roman cu mare fast, primarul Romanului a vorbit și despre importanța unirii oamenilor în perspectiva unei frumoase conviețuiri și a precizat faptul că va sprijini procesul educativ-instructiv din cadrul liceului:

Hora Unirii este ca și hora vieții unde este important să ne ținem strâns de mână și astfel să trecem mai ușor peste greutăți. Vă doresc succes în activitate și vă asigur că Primăria Roman va depune eforturi pentru a crea aici condiții pentru o educație de calitate.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța operelor celor Trei Ierarhi ai Bisericii pentru viața teologică, liturgică și disciplinară a Creștinătății și despre actualitatea lor. Totodată Înaltpreasfinția sa a apreciat înțelesul ultim al termenului teolog:

Teolog este cel care se roagă. Nu neapărat studierea teologiei sau a operelor teologice îți dă dreptul să te numești teolog, ci teolog este cel care intră în comuniune cu Dumnezeu. Ori, într-o școală teologică există întotdeauna aceast prilij deosebit să intrăm în convorbire cu Dumnezeu. Să lăsăm pe Dumnezeu să vorbească prin operele Părinților Bisericii prin noi.

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a reliefat importanța colaborării dintre Centrul eparhial și Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” de-a lungul timpului:

Anul acesta la Roman împlinim 160 de ani de învățământ teologic, iar înaintașii noștri, predecesori în scaunul vlădicesc de aici, nu au făcut abstracție de școala teologică. Așezământul acesta școlar a fost aici la poarta (Arhi) Episcopiei, iar acest lucru a fost de mare importanță pentru cei ce au absolvit această instituție și care nu au cunoscut decât două drumuri, al Școlii și al Bisericii, cum spuneau în operele lor cei Trei Ierarhi. Aici, la Roman, a fost întotdeauna această apropiere și conlucrare între ierarhul eparhiei, în calitate de coordonator al vieții pastoral-misionare și învățătorești din eparhie, și instituțiile de învățământ teologic.

Apoi, toți cei prezenți s-au deplasat din paraclis în sala de lectură unde Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a rostit rugăciunile de binecuvântare a untdelemnului și a sfințit această sală ce va purta numele preotului Dimitrie Matcaș.

Aici, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor celor care au sprijinit lucrările de reabilitare a sălii de lectură: Consiliului local Roman, corpului profesoral, foștilor elevi ai acestei instituții, acum preoți în diferite parohii din Eparhie, și celorlalte instituții romașcane.

Toți cei ce au donat au fost apreciați la sfârșitul activității, oferindu-li-se, din partea Înaltpreasfințitului Ioachim și a  instituției romașcane de învățământ seminarial, Distincția de vrednicie ”Iconom Dimitrie Matcaș”.