Inaugurarea Centrului Cultural Spiritual Văratic

29 Iulie 2017

Un spațiu al culturii și spiritualității românești a fost inaugurat astăzi, 29 iulie, la Mănăstirea Văratic. Denumit ”Centrul Cultural Spiritual Văratic”, acesta a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, delegat al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența reprezentanților autorităților centrale, județene și locale Neamț și a ctitorului dl. Dianu Sfirjan.

Reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale din județul Neamț, iubitori de cultură și spiritualitate, au participat astăzi, 29 iulie, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, delegat al Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la sfințirea și inaugurarea Centrului Cultural Spiritual Văratic.

Situat în apropierea unuia dintre cele mai frumoase așezăminte monahale moldave, Centrul a fost construit prin implicarea dlui Dianu Sfrijan, care ”din dragoste de Dumnezeu și țară, din iubire și recunoștință pentru ceaa ca mi-a luminat și încălzit viața (soția sa, Sheila Sfrijan, trecută la cele veșnice n.n) dorit-am să ridic un lăcaș pentru vrednică folosință creatoare la Sfânta Mănăstire Văratic din ținutul Neamțului. Din binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucoveni, sub îndrumarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu susținerea maicii starețe stavrofora Iosefina Giosanu,  am hotărât, printr-o danie statornicită, înălțarea acestui lăcaș care se va numit Centrul Cultural Spiritual Văratic”, după cum stă scris în textul pisaniei.

După slujba de sfințire, în cuvântul rostit, ierarhul Eparhiei Romanului și Bacăului a transmis mesajul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, exprimându-și totodată bucuria de a trăi un moment binecuvântat în care cultul și cultura se îngemănează pe meleagurile în care și-au petrecut o parte din viață personalități precum Mihai Eminescu, Mihail Sadoveanu, Gala Galaction, mitropolitul Bartolomeu Anania, George Topârceanu și mulți alții. ”Aici vom găsi adunate urmele celor care au transpus Evanghelia în fapte, au transfigurat timpul, au trăit filocalic, după Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și a celor care au consemnat aceste fapte inedite ce întregesc cultura și spiritualitatea poporului român. Astăzi s-a deschis o cărare, pe care putem merge, gustând din cultură și spiritualitate”, a declarat IPS Ioachim.

La rândul său, domnul Dianu Sfrijan a mulțumit tuturor celor care i-au fost alături pentru finalizarea acestui proiect. ”Mă bucur de acest vis devenit realitate, înființarea unui centru cultural lângă mănăstire. Un gest care să vorbească despre soția mea plecată prematur. Datorez doamnei Emilia Țuțuianu, sora mea de suflet, ideea de a crea un centru la Văratic. Cred că am făcut o alegere minunată. Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în acest proiect, maicii starețe Iosefina Giosanu și maicilor de la mănăstire. Mulțumesc și constructorilor care au zidit piatră pe piatră acest edificiu. Este minunat când întâlnești oameni cu care te poți înțelege doar din priviri. Tuturor celor care vor păși pragul Centrului Cultural Spiritual Văratic le doresc să devină mai buni, mai drepți, iubitori de valori culturale și, poate, puțin mai fericiți”, a spus ctitorul Centrului Cultural Spiritual.

Susținătoare a acestui proiect inedit, maica stareță Stavrofora Iosefina Giosanu a explicat celor prezenți însemnătatea unuia dintre spațiile reprezentative din cadrul Centrului, respectiv cel care poartă numele Saftei Brâncoveanu, schimonahia Elisabeta de la Văratic, urmașă a Sfântului Voievod Constantin Vodă Brâncoveanu. ”Cred că una dintre cele mai mari virtuți ale Saftei Brâncoveanu au fost operele ei de caritate, deoarece și-a împărțit averile și odoarele  celor săraci, înființând spitale și mănăstiri. Anul acesta se împlinesc 160 de la trecerea ei la cele veșnice și am dorit să marcăm acest eveniment prin acest salon, ca semn de prețuire și veșnică amintire. De altfel, aici se regăsește și o parte dintre obiectele sale personale”, a menționat maica stareță a mănăstirii Văratic.

Mulțumiri față de obștea acestui așezământ monahal și față de maica stareță Iosefina Giosanu a adresat și poeta Emilia Țuțuianu, care, prin zidirea Centrului Cultural Spiritual Văratic, a întrezărit ”un loc de convergență a iubirii pentru oameni, pentru arte și pentru credință”.

Totodată, au fost adresate mesaje de apreciere și mulțumire și din partea reprezentanților autorităților centrale, județene și locale, pentru cei care au contribuit la ridicarea acestui spațiu de spiritualitate și cultură de la Văratic.

Evenimentul sărbătoare de astăzi a fost întregit cu oferirea dlui Dianu Sfrijan a celei mai înalte distincții a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ”Crucea Moldavă”, ”ca expresie a prețuirii deosebite și ca binecuvântare sfântă”, din partea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, iar doamnei Emiliei Țuțuianu, distincția ”Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, cu același prilej, ctitorul Centrului Cultural Spiritual Văratic a primit și titlul de cetățean de onoare al comunei Agapia. 

(Pr. Constantin Gherasim)