Ierarhul Eparhiei Romanului și Bacăului a participat la slujba de resfințire a Mănăstirii Coșula

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a participat astăzi, 15 mai, la slujba de resfințire a Mănăstirii Coșula. Ierarhul Eparhiei Romanului și Bacăului a slujit în sobor alături de Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan, Preasfințitul Corneliu, episcopul Hușilor, dar și de Preasfințitul Macarie, episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Câteva mii de pelerini din cuprinsul Moldovei, și nu numai, au ales să-și petreacă Duminica a III-a după Paști în atmosfera binecuvântată a Mănăstirii Coșula, al cărei sfânt altar a fost resfințit de soborul de ierarhi din care a făcut parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. După acest moment care a încheiat prima parte a sărbătorii duhovnicești, pe scena special amenajată în incinta așezării monahale, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Corului Byzantion din Iași. După citirea Sfintei Evanghelii, conform tradiției, IPS Teofan a rostit un cuvânt de folos, în care a explicat care este semnificația sfințirii unei biserici. „Ne-am adunat aici, în jurul Sfintei Biserici, lânga masa Sfântului Altar, precum Apostolii, Sfinţii Iosif şi Nicodim şi femeile purtătoare de mir, lângă Mormântul cel purtător de Înviere al Domnului Hristos. Spun aceasta deoarece, cu binecuvântarea Cerului, mormântul Mântuitorului nostru nu se află doar la Ierusalim. Lumina Sfântă nu este doar la Ierusalim, ci și în ultima bisericuță de țară, și în ultimul altar de mănăstire, poate nevizitat de lume, dar vizitat de îngerii lui Dumnezeu”, a spus, printre altele, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, citat de site-ul doxologia.ro. După cuminecarea cu Sfintele Taine a copiilor și tinerilor veniți în număr mare la această sărbătoare,  IPS Mitropolit Teofan a oferit distincții de vrednicie ctitorilor și binefăcătorilor. În continuare, în cuvântul său, părintele stareț Calinic Chirvase a mărturisit încercările prin care a trecut până când întreg ansamblul monahal a fost reabilitat. Ca o încununare a tuturor eforturilor depuse, starețul Mănăstirii Coșula a fost hirotesit de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan întru arhimandrit, iar părintele Modest, primul ajutor al părintelui stareț Calinic, a fost hirotesit la rândul său întru protosinghel. După Sfânta Liturghie, au fost sfințite toate încăperile Complexului Monahal Coșula.

Lucrările de reabilitare a Complexului Monahal Coșula au fost realizate în baza unui proiect cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 15 milioane de lei. Proiectul, care a fost implementat de Consiliul Județean Botoșani, în parteneriat cu Mănăstirea Coșula, a urmărit reabilitarea Bisericii „Sfântul Nicolae”, a Casei Egumenești, a turnului clopotniței, a arhondaricului, a hrubelor și a zidurilor de incintă, dar și sistematizarea și reabilitarea infrastructurii conexe. De asemenea, s-a avut în vedere amenajarea și dotarea Complexului Monahal Coșula în vederea includerii acestuia într-un circuit turistic cultural și religios.

Coșula este o mănăstire de călugări, situată la o distanța de aproximativ 20 kilometri sud-est de municipiul Botoșani. Ea a fost construită în anul 1535 de către marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș, pe malul stâng al râului Miletin. Mănăstirea a fost realizată în stilul arhitecturii feudale moldovenești. În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserica parohială. A fost reînființat în 1991 și a fost inclus pe lista monumentelor istorice. (Pr. Constantin GHERASIM)