Hrană pentru suflet și minte, la Centrul cultural-catehetic „Sf. Ioan" Bacău

La un an de la înființarea sa, Centrul cultural-catehetic al parohiei „Sfântul Ioan” din Bacău și-a îmbogățit oferta curriculară. Începând cu acest an școlar, cei mai mici dintre beneficiari, copii cu vârste între 6 și 12 ani, participă atât la cursuri de desen, cât și la un curs de abilități practice, iar cei mai mari pot participa la cursuri de matematică și română necesare în vederea pregătirii pentru examenele naționale de capacitate și bacalaureat.

”În cadrul acestui centru se desfășoară ateliere de pictură, ore de matematică și limba română, cărora, de anul acesta școlar, li s-au adăugat ateliere de abilități practice. Acestea se adaugă orelor de pregătire la materiile necesare în vederea susținerii examenului de capacitate de la finalul clasei a VIII-a, dar și pentru Bacalaureat. Cursurile oferite prin intermediul Centrului cultural-catehetic din parohia noastră sunt susținute de către profesori voluntari din municipiul Bacău.”, a declarat preotul Marius Popescu, parohul Bisericii „Sf. Ioan” Bacău. 

În cadrul cursului de pictură organizat în fiecare zi de luni, de la ora 16, sub îndrumarea doamnei prof. Alina Borțun, cei mici și-au însuși noțiuni de cromatică și compoziție, tehnici de aplicare a culorii pe diverse materiale, învățând să se exprime liber și să își folosească imaginația. Materiale necesare desfășurării cursurilor sunt asigurate în totalitatea din fondurile parohiei: proiector, creioane colorate, kituri pentru pictură pe sticlă, flip-chart, markere, pensoane, acuarele, hârtie de scris ș.a. Eforturile tuturor s-au văzut încununate când, spre bucuria copiilor, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul săptămânii duhovnicești „Tinerii în lumina lui Hristos” (luna iunie a anului curent), IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit icoanele pe sticlă realizate pe parcursul anului școlar 2015 – 2016.

Pe parcursul vacanței de vară, în Centrul cultural-catehetic al parohiei „Sf. Ioan” s-au desfășurat activități în cadrul proiectului „Cu Hristos în vacanță”, la care au participat elevi ai Școlii Gimnaziale „Spiru Haret” din Bacău. Proiectul „Cu Hristos în vacanță” a fost desfășurat de către Asociația Profesorilor de Religie „Sf. Paraschiva” Bacău și Asociația Părinților pentru Ora de Religie Bacău, în parteneriat cu Parohia „Sf. Ioan”, „Precista” și „Sf. Apostoli Petru și Pavel”.

Încă de la deschiderea sa, Centrul cultural catehetic „Sf. Ioan” a oferit elevilor de clasa a VIII-a cursuri suplimentare de pregătire la limba română și matematică, în vederea explicitării și fixării cunoștințelor necesare la examenul de capacitate. O ofertă similară se adresează și elevilor de clasa a XII-a care doresc să lucreze suplimentar în vederea promovării examenului de Bacalaureat. Cursurile sunt susținute voluntar de către dna prof. Elena Nichita, la limba română, și dl. Prof. Vasile Cautiș, la matematică.

Pentru cei mai mici, de anul acesta s-a organizat (joi, de la ora 17) și un curs de abilități practice, în cadrul căruia copiii execută lucrări din hârtie, carton și mase plastice, învață să coase, să croșeteze sau să împletească, să modeleze și altele. „Abilitățile practice au o deosebită valoare educativă, contribuind la dezvoltarea spiritului de observație, a atenției, a imaginației. Dar în special pentru că ele contribuie la educarea gustului pentru frumos și la însușirea unei atitudini creatoare, ne-a bucurat disponibilitatea doamnei profesor-învățător Anca Gavril, care s-a oferit să lucreze voluntar cu elevii care își doresc să participe la această activitate”, a precizat pr. Marius Popescu. În cadrul orei de săptămâna aceasta, joi, 15 decembrie 2016, copiii sunt așteptați la Biserica „Sf. Ioan”, de la ora 16, pentru a împodobi bradul în biserică și a continua pregătirea mini-concertului de colinde pe care urmează a-l susține a doua zi de Crăciun, după slujba Sfintei Liturghii.

Activitățile desfășurate la Centrul cultural-catehetic „Sf. Ioan” sunt organizate în parteneriat cu școlile din parohie – Școala „Al. Ioan Cuza” nr. 19 și Colegiu Național „Ferdinand I” – dar între participanți se regăsesc elevi de la mai multe școli din oraș. „Spre bucuria noastră, la orele organizate prin Centrul catehetic participă copii cu rezultate foarte bune la școală, care caută orice prilej de a se bucura de lumina învățăturii. În baza parteneriatelor stabilite, avem posibilitatea să mergem în școlile din parohie pentru a prezenta oferta noastră educațională, ca alternativă non-formală la oferta școlii.”, a adăugat pr. Marius Popescu. (Mioara Ignat)