Filantropie în ajun de sărbători

29 Aprilie 2016

  Fundația ”Episcop Melchisedec” Roman, sub directa coordonare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și-a continuat activitatea social-filantropică destinată celor aflați într-o situație precară și în perioada Postului Mare.

             Pe parcursul acestei perioade de urcuș duhovnicesc specifice Postului Mare, în care cei mai mulți dintre noi încearcă să facă văzută iubirea milostivă a lui Dumnezeu prin propriile fapte bune, Fundația „Episcop Melchisedec” Roman a oferit alimente, haine, jucării, cărți și alte bunuri celor 132 de beneficiari de la Centrul de zi pentru copii și Cantina socială din cadrul acestei instituții, precum și familiilor acestora, în valoare de 12.800 lei. ”Dorința noastră este de a reuși, măcar în parte, să punem pe masa celor nevoiași cele necesare pentru ziua de Paști, așa cum este în datina neamului românesc. În această zi au fost ajutate 5 familii, cu mari lipsuri financiare, care au primit pachete în valoare de 400 de lei fiecare”, a precizat domnul Constantin Aurelian Alexa, directorul fundației.

            Fiecare dintre cele cinci familii asistate reprezintă o prioritate pentru fundație, aceasta încercând să asigure un minim necesar întâmpinării sărbătorilor pascale. Familia Dicu este o familie alcătuită din 5 membri, dintre care 3 copii: Monalisa, ȋn clasa I, Ramon Petruț, în vârstă de 4 ani şi Eliza Ioana de 3 luni. Situația locativă, dar şi cea financiară, este una deficitară. Bazându-se doar pe alocațiile copiilor, părinții se descurcă extrem de greu, atât ȋn creşterea copiilor, cât şi ȋn hrănirea şi igiena acestora.

            Doamna Liliana Cârmâz poartă de grijă celor două nepoate gemene: Rebeca şi Roxana Helmegeanu. Fetele sunt ȋn clasa a III-a, iar cerinṭele sunt mari. Oricât de mult ar încerca bunica să substituie lipsa mamei şi a tatălui, acest lucru nu este pe deplin ȋmplinit din cauza nevoilor financiare, dar şi sufleteşti. Roxana şi Rebeca ȋnvaṭă foarte bine, iar rezultatele lor dovedesc acest lucru: ȋnscrierile şi clasarea lor la diferite concursuri sunt trepte ȋnalte dinspre un drum dificil către unul cu mai puṭine nevoi!

           Familia Mindirigiu este o familie monoparentală. Doar Doamna Alina se ocupă de cei doi copii ai săi: Denis-Andrei, în clasa a III-a şi Delia, ȋn vârstă de 2 anişori. Mama nu lucrează, iar singura sursă financiară este alocaṭia copiilor. Situaṭia locativă este grea, deoarece locuiesc toṭi trei cu străbunica, care se confruntă cu multe probleme, cele mai grave fiind cele medicale. Alocația copiilor asigură parṭial hrana şi utilitățile întregii familii.

            Familia Angheluṭă este alcătuită din 5 membri şi are o singură sursă de venit, cea a tatălui. Cei doi copii, Daniela şi Ana Maria, sunt ȋn clasa a II-a și au rezultate foarte bune la învățătură, iar cel de-al treilea copil, Alexandru, este la grădiniṭă.  Nevoile lor sunt foarte mari, cheltuielile de asemenea, iar toate cele trebuincioase copiilor sunt din ce în ce mai greu de procurat, de la haine și încălțăminte, la rechizite, jucării și dulciuri.   

             Familia Blăjuț, monoparentală, intrată recent în grija Fundației, este formată din dna Laura și copiii: Iustina, Maria, Anastasia și Nicolae. Părăsită de către soț, cu datorii mari la întreținere, mama își împarte timpul între pruncii ei și pictatul icoanelor.

            Fundația „Episcop Melchisedec” Roman desfășoară, cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, activități cultural-filantropice ce au darul de a aduce speranță în sufletele celor aflați în grele încercări materiale și spirituale, împlinind astfel testamentul marelui ierarh romașcan, ctitor al acestei instituții,  Melchisedec Ștefănescu.

(pr. Valentin Băltoi)

           

Citește mai multe articole despre: Fundația Melchisedec Ștefănescu