Erori și exagerări în ”Adevărul”

Cu privire la articolul ”Bacăul, judeţul cu 666 de biserici, locul unde preoţii fac campanie electorală politicienilor contra cost”, Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului face următoarele precizări.

Constatăm cu tristețe și dezamăgire că, pentru unii, a scrie sub emblema unui cotidian central reprezintă o grea povară. Astfel, având ”bunul simț deplasat spre viscere și gândirea instalată în ficat”, ca să-l cităm pe distinsul profesor Andrei Pleșu, fiind cocoșați de sigla cotidianului ”Adevărul”, așa zișii jurnaliști continuă să eșueze lamentabil în erori și nimicnicii, sfidând bunul simț și respectul față de valorile creștin-ortodoxe. În cazul de față, aceasta se vede încă din titlul acestui material. Dacă s-ar fi informat corect, autorul ar fi aflat că ”666” reprezintă totalitatea lăcașurilor de cult din județul Bacău, adică biserici, mănăstiri, capele, case de rugăciune, recunoscute oficial de Statul român. Nicidecum doar bisericile ortodoxe, aflate sub jurisdicția canonică a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, eparhie care, pe lângă județul Bacău deține și zona Romanului. Ori, autorul se încurcă în calcule matematice relativ simple.  

Pentru o corectă informare precizăm opiniei publice faptul că, la ora actuală, în România există 18 culte recunoscute oficial. Dintre acestea marea lor majoritate dețin lăcașuri de cult și în județul Bacău.

Pe de altă parte, din nefericire, se constată că, prin asemenea dezinformări, continuă atacurile la adresa Bisericii Ortodoxe, pe care unii o doresc desprinsă de comunitatea în care, de sute de ani, își desfășoară activitatea pastorală, misionară, socială și filantropică. Prin menirea ei, singura ”politică” făcută de Biserică vizează binele, personal și comun, al credincioșilor pe care îi păstorește pe calea mântuirii. Așa cum, în spiritul educației și valorilor poporului român, în momentele importante din viață, preotul este chemat pentru sfințire sau binecuvântare, la fel, în cazul obiectivelor de interes comunitar, Biserica se înscrie în viața cetății, răspunzând la invitația fiilor săi, rostind rugăciuni de sfinţire a vieţii omului credincios şi a lucrărilor sale, de binecuvântare şi sfinţire a firii înconjurătoare, a lăcaşurilor şi obiectelor de cult, a unor momente deosebite din viaţa comunităţilor creştine, de izbăvire a omului şi a naturii de puterea şi lucrarea duhurilor rele. Ori, dacă asemenea evenimente coincid cu anumite etape din viața laică, aceasta importă mai puțin, întrucât Biserica are propriul calendar determinat de mersul liturgic și misionar.

În concluzie, articolul respectiv denotă spiritul de dezinformare ce bântuie în rândul acelora care escamotează misiunea sfântă a Bisericii și rolul ei de a conduce pe credincioșii care aspiră să meargă pe calea mântuirii întru asemănarea cu Dumnezeu.