Eroii neamului au fost comemorați în Protopopiatul Buhuși

18 Mai 2018

Eroii români din toate timpurile au fost comemorați joi, 17 mai 2018, în ziua Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos la monumentul „Eroului necunoscut” din orașul Buhuși.

Prezent la eveniment a fost părintele Protopop Vasile Cozma, care a oficiat alături de preoți din orașul Buhuși slujba de pomenire, după care au fost depuse coroane în amintirea celor care și-au dat viața pentru libertatea poporului român.

Protopopiatul Buhuși a participat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim alături de celelalte instituții ale orașului Buhuși la acest eveniment, iar clopotele bisericilor au fost trase în semn de recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară.

Comemorarea eroilor la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1920 și a continuat până la instaurarea regimului comunist ateu.

După căderea comunismului, această tradiție a fost consfințită de hotărârile sinodale din anii 1999 și 2001, această sărbătoare devenind sărbătoare națională bisericească.

Prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălțării Domnului nostru Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român.

Reamintim că și la fiecare Sfântă Liturghie sunt pomeniți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori pentru apărarea patriei și a credinţei strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea și demnitatea poporului român.

Citește mai multe articole despre: Eroii, neamului, comemorati, in, Protopopiatul, buhuși