După o săptămână de rugăciune neîntreruptă Parohia „Sfântul Ioan” a câștigat o dimensiune monastică

În perioada 24-29 august, băcăuanii au avut ocazia de a participa la o serie de manifestări inedite la Biserica „Sf. Ioan” din Bacău, unde viața de parohie și viața de mănăstire s-au împletit, pentru a contribui la întărirea și înnoirea duhovnicească a omului.

Sub semnul Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi, la Parohia „Sf. Ioan” din Bacău slujbele s-au desfășurat pentru prima dată conform programului liturgic din mănăstiri. Pe parcursul întregii săptămâni, în cadrul slujbelor, răspunsurile la strană au fost date de corurile mănăstirilor: Bogdana, Ciolpani, Diaconești, Tisa-Silvestri și al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

Programului liturgic zilnic i s-au adăugat două manifestări culturale deosebite: Conferința cu tema: „Parohia și mănăstirea – două mâini, aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului” și piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”.

Încununarea programului duhovnicesc din cadrul săptămânii de rugăciune neîntreruptă l-a constituit slujba Sfintei Liturghii oficiată în ziua prăznuirii Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfânta Liturghie arhierească s-a încheiat. Pachetele au fost împărțite, pelerinii s-au rispit, iar liniștea s-a așezat din nou peste curtea Bisericii „Sfântul Ioan”. E însă acum, o altfel de liniște, e nostalgie. Credincioși dornici să citească încă din Psaltire stau în fața bisericii așteptând parcă venirea altor maici, reluarea minunatei activități duhovnicești căreia i-au fost martori în această perioadă.  Speranța lor nu este însă una deșartă. Cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, de acum înainte, la Biserica „Sf. Ioan”, în fiecare  vineri, după Taina Sfântului Maslu, credincioșii vor avea ocazia din nou de a citi din Psaltire în biserică, până seara. Inițiativa părintelui paroh Marius Popescu este în acest fel o elocventă expresie a efervescenței spirituale pe care săptămâna de rugăciune a creat-o în rândul băcăuanilor. Astfel, mănăstirea și parohia se dovedesc din plin a fi două mâini care împlinesc aceeași lucrare de întărire și înnoire duhovnicească a omului.

Bucuria comuniunii cu cei 22 de sfinți, cu maici de la mănăstirile de pe cuprinsul întregii eparhii, cu preoți din toate parohiile Protopopiatului Bacău și în primul rând cu ierarhul pe care-l iubesc, au determinat credincioșii băcăuani să fie prezenți la Biserica „Sf. Ioan” pe parcursul întregii săptămâni. La Sfânta Liturghie oficiată astăzi au fost alături de ierarhul și preoții lor peste 1000 de oameni. De la primele ore ale dimineții, copii, tineri și bătrâni au venit pentru a se închina la sfintele moaște, a-l întâmpina pe IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și a participa la Sfânta Liturghie din ziua Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Ca pentru a încununa o săptămână plină de încărcătură duhovnicească și har, în cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a oficiat și taina hirotoniei pentru părintele diacon Marius Bărăscu, devenit preot pe seama parohiei Parava, Protopopiatul Sascut, și pentru tânărul teolog Mario-Doro Ciucanu, care a fost hirotonit diacon.

Săptămâna duhovnicească organizată de Parohia „Sf. Ioan”, în parteneriat cu Protopopiatul Bacău se va încheia în această seară cu un eveniment cultural, parte din protocolul de colaborare pe care Parohia „Sf. Ioan” din Bacău l-a încheiat cu Teatrul Bacovia, în vederea organizării de spectacole de teatru creștin, care să aducă în atenția publicului viețile sfinților sau piese inspirate din evenimente scripturistice. Astfel, după ce în cadrul Theaterstock a fost prezentat publicului, în cadrul unui atelier, scenariul unei piese despre martiriul Sfinților Brâncoveni, astăzi, la Teatrul Bacovia, începând cu ora 19.00, băcăuanii vor putea urmări piesa „Întoarcerea zidarului”, de Dan Tărchilă, o punere în scenă inspirată din Legenda Meșterului Manole. Meșterul Manole întruchipează pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care, prin credință și iubire de Dumnezeu, în dreptate și smerenie, cinstind amintirea înaintașilor, a condus poporul dreptcredincios spre multe împliniri duhovnicești și artistice, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Argeșului.